Belföld

Tovább tárgyal a kormány a Dunaferrel

Varga-Mihaly-Dunaferr(1)(960x640).jpg (Varga Mihály, Evgeny Tankhilevich, a cég vezetője)
Varga-Mihaly-Dunaferr(1)(960x640).jpg (Varga Mihály, Evgeny Tankhilevich, a cég vezetője)

A mai egyeztetésen valószínűleg nem lesz szó az elbocsátásokról.

Folytatódnak kedden a kormány és a Dunaferr cégcsoport közötti tárgyalások – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szűkszavú közleményéből.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be augusztus 12-én, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok.

Később az MTI Hírcentrum úgy értesült, hogy a magyar állam a Dunaferr 150 milliárd forintos tartozásának jelentős részét vállalná át a vasmű tulajdonjogáért cserébe.

Együtt keresik a megoldást

Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött válaszlevelében jelezte: a cég tulajdonosai készek azonnali hatállyal megkezdeni a konzultációs folyamatot a cég jövőjéről.

A tulajdonosok hangsúlyozták: nagyra értékelik a figyelmet, amellyel a magyar kormány az ISD Dunaferr helyzetét kíséri, és feltétlenül számítanak az aktív együttműködésre annak érdekében, hogy közösen enyhítsék az európai gazdasági válság vállalatot sújtó hatásait.

Elbocsátások novembertől

Az NGM az ISD Dunaferr Zrt.-vel való folyamatos kapcsolattartásra Czomba Sándort jelölte ki, aki augusztus 29-én informális tárgyalást folytatott a cégvezetéssel. Akkor a kormány azt kérte a Dunaferr vezetőitől, hogy a tárgyalások lezárásáig egyetlen embert se bocsássanak el.

Az ISD Dunaferr Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: “Mivel a csoportos leépítés folyamatából adódóan az elbocsátások legkorábban november elején lesznek esedékesek, a Dunaferr álláspontja szerint akkor célszerű visszatérni erre a kérésre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik