Belföld

Kikérdezi a titkosszolgálatot a Fidesz

kocsis-mate(960x640).jpg (kocsis máté)
kocsis-mate(960x640).jpg (kocsis máté)

Nem a jelenre kíváncsiak, csak a korábbi ciklusok zűrös ügyeire.

A titkosszolgálatot érintő több ügyben, így például az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt.-vel összefüggésben és a romagyilkosságokkal kapcsolatban is tájékoztatást kér a Fidesz az Alkotmányvédelmi Hivataltól – közölte Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

A fideszes politikus a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottságának délutáni ülése előtt megemlítette az Energol-ügyet, a 2008-as Portik-Laborc-találkozót, a romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati munka hiányosságait, a kémügyet és az Együtt Egymásért Alapítvány működését. Kocsis úgy fogalmazott: ezek az ügyek szövevényesebbek, mint azt sokan gondolnák, ráadásul, ha nem is maradéktalanul, de összefüggésben állhatnak egymással.

A Fideszben arra kíváncsiak, hogy az alvilággal szoros kapcsolatot ápoló Energolon és Együtt Egymásért Alapítványon kívül milyen szervezetek jöhettek még létre a korábbi kormányok titkosszolgálatai működése mellett.

Szeretnék azt is – folytatta Kocsis Máté -, ha az úgynevezett kémügyben – amelyben első fokon elítélték mások mellett Szilvásy György volt titokminisztert – a rendelkezésre álló dokumentumokat nyilvánosságra hoznák, továbbá azt, hogy a romagyilkossággal kapcsolatban kapjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság arról: a gyilkosságok előtt, alatt vagy után milyen, ezzel összefüggésben hozott személyi intézkedések történtek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalban.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta továbbá: kezdeményezik, hogy nevekkel is váljon elérhetővé, kik voltak azok a rendőrségi kapcsolatok, akiken keresztül Portik Tamás “biztonságban tudhatta magát”. Hogyan történhetett meg például az, hogy a később az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás rendőrségi kihallgatásáról a felvételt Portik Tamás heteken belül kézhez kapta? Ez önmagában vezethetett-e Boros megöléséhez? – tette fel a kérdéseket Kocsis Máté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik