Belföld

Észak-Korea példáját követné Kövér

Kövér László (kövér, kövér lászló, házelnök, parlament,)
Kövér László (kövér, kövér lászló, házelnök, parlament,)

Rendeleti kormányzást vezetne be az Országgyűlés elnöke. Jelenleg Kubában, Észak-Koreában és Vietnámban is ezzel a jogalkotási móddal kormányoznak.

A kormány a fontosabb, rendszerszintű átalakításokat már elvégezte, nagyobb törvényalkotási feladatra Kövér szerint már nem lesz szükség. Ezért javasolja a rendeleti kormányzást, ahogy fogalmazott, annak rossz íze nélkül.

Pozitív és negatív példa is van a világban: maga az Európai Unió jogalkotása is sokszor rendeletekre támaszkodik, Franciaországban legutóbb egy szélsőjobboldali szervezetet oszlattak fel elnöki rendelettel. De ismert és használt jogalkotási mód ez Nagy-Britanniában és Spanyolországban is.

A negatív, rossz ízű rendeleti kormányzás a szocialista országokban terjedt el, ahol igyekeztek minél jobban összevonni a törvényhozó és végrehajtó hatalmat. Jelenleg Kubában, Észak-Koreában és Vietnámban is eszerint kormányoznak, de Iránban is, ahol a legfőbb vallási vezető hoz rendeleteket.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közös közleményben tiltakozott a javaslat ellen, szerintük Kövér László ezzel a parlamentarizmust árulta el, és le kell mondania.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik