Belföld

Vásárhely Vénusza világhírre vár

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés kíséri az idei, XVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot, melyre Szomáliából is jelentkeztek.

Az idei témát a neves vásárhelyi lelet a Kökénydombi Vénusz adja, ami hasonlóan világhírű társához a willendorfihoz, hétezer éves. A vásárhelyi vénusz szobor egy 23 cm magas agyagedény, zsámolyon ülő nőalakot – anyaistennőt – ábrázol. A Hódmezővásárhely melletti Kopáncs-Kökénydombon találták meg.

A szimpóziumra 67 művész jelentkezett a világ minden pontjáról, közülük 18-an kaptak lehetőséget, hogy október 13-ig együtt alkossanak a megadott témában. A tizenhat éves rendezvény eddig 256 művészt látott vendégül, és a több száz különböző technikákkal készült kerámiaalkotással gazdagította a kortárs képzőművészet remekeit.

Az idei résztvevők Juraj Vojčiak (Sk), Kate Woo (Fr) Kutak Adrien (Sk), L. Molnár Zsuzsa, Lantos Timea, M. Kiss Katalin, Orosz Mária, Pannonhalmi Zsuzsa – mint a rendezvény házigazdája -, Simone Duthoy (Fr), Szabó Edit, Szöllőssy Enikő, Tóth Anita, Tuza László, Veress Miklós. A rendezők nagy sajnálatára egy szomáliai társuk nem tudott eljönni, mivel minden közbenjárás ellenére nem kapott uniós országokba vízumot.

A szimpózium egy jó hangulatú munkaebéddel kezdődött hétfőn délután Vásárhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik