Belföld

Pénisz helyett kulcslyuk: gúnyt űzött belőlünk a fantáziánk

A tizedikes irodalomkönyv borítóján egy deszkakerítés látható, amelynek egyik lécére egy összetéveszthetetlenül „pénisznek látszó tárgyat” karcoltak – írja az Origo. A kiadó szerint viszont az nem pénisz, hanem kulcslyuk. A könyv szerzője is megszólalt.

Nem tudni, hogy valóban pénisznek szánta-e a grafikus a dolgot, vagy csak véletlen sikerült így, mindenesetre az ábra tényleg meglehetősen hasonlít a klasszikus gyermeki péniszrajzhoz. A kép egyébként biztosan valódi – jegyzi meg az Origo.


Forrás: Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó

UPDATE

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó közleményben reagált. Ezt írják:

“A 10. osztályosok részére készült tankönyv több éve forgalomban van, az egyik legnépszerűbb, amely az Oktatási Hivatal által jóváhagyott tankönyvjegyzéken is szerepel. Borítóján egy korábban használt kulcslyukat tartalmazó faburkolat részlete látható, az eredeti anyag erezeteivel, javításokkal. Miként az irodalmi művek esetén, itt is sokféle értelmezés lehetséges, hiszen az emberi fantázia képes a látható valóság képét átalakítani. A következő tanévtől egyébként az új Nemzeti alaptanterv bevezetése már a 10. évfolyamot is érinti, így ez a kivitel már nem lesz megrendelhető.”

UPDATE 2.

Mint kiderült, az Origo felfedezése valójában nem újkeletű dolog. A péniszre (is) hasonlító valamit már egy éve is felfedezték a tankönyvön. A Made In Pécs weboldal a kötet szerzőjét is megkérdezte az ügyről. Pethőné Nagy Csilla ezt mondta:

“Tavaly jelent meg először ez az átdolgozott sorozat ezzel a borítóval. Azt gondolom, hogy mindenki azt lát bele, amit szeretne és amire asszociál. Sem a kiadó, sem én, sem a szerkesztő nem gondoltuk, hogy ez egy pénisz. Ha egy kicsit valaki közelebbről megnézi ezt a felületet, valamiféle glettelést lát, és valamilyen csapolás vagy hibajavítás eredményét. Aki valaha látott már deszkakerítést, az tudja, hogy a deszkakerítés nem így néz ki. Ez inkább egy régies bútorfelület.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik