Belföld

Körbearatták a lezuhant repülőt – Fotók!

Majdnem három hónapja zuhant le az AN-2-es típusú permetező repülőgép Fertőszentmiklóson. Azóta a táj részévé vált.

A júniusi balesetről a Győr24-en  már olvashattak: a szúnyoggyérítésre induló repülőgép rögtön a felszállás után kényszerleszállást hajtott végre egy közeli gabonatáblán.

Kattintson a képre fotógalériánkhoz!

A gép földetérés után kigyulladt, a pilóta épségben megúszta a balesetet, az égő gépet egy porral oltóval eloltotta. A szerencsétlenül járt vasmadár azóta is ott rostokol az elhagyatott gabonaföldön a fertőszentmiklósi repülőtér mellett. A helyszínen csak a táj változott, időköben beérett a gabona, melyet learattak, s láthatóan a földmunkákat is elkezdték a szántáson. Már messziről közelítve bizarr látvány fogadja az embert: az oldalára dőlt duplafedeles repülőgép orral a földnek dőlve várja, hogy elszállítsák. Portálunk információi szerint ez az elkövetkező napokban megtörténik.

A gépből természetesen lefejtették a permetező szert és az üzemanyagot, és áramtalanították a vezérlő berendezéseket, így akinek kedve támadna beindítani, az nem járna sok sikerrel, annál is inkább, mert a motor és a légcsavarok is tönkrementek. Ez jól látható fotóinkon.

Az Antonov An-2-es típust „Ancsának” becézik a magyar pilóták. Gyártása a második világháború után kezdődött meg a Szovjetúnióban, elsősorban mezőgazdasági tevékenységekre használják. A gép, berendezéseit tekintve már fénykorában is kezdetlegesnek számított, ám a pilóták szerint nagyon könnyű repülni vele, és ormótlan kinézete ellenére könnyű súlyú masinának számít.

2004-ig közel 18 ezer darabot gyártottak a típusból, s nagy részük még ma is használatban van a világ minden táján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik