Belföld

Konyhanyelvi tudásra is adnának nyelvvizsgát

Egy új kormányrendelet-tervezet szerint már az alapfoknál gyengébb nyelvtudásra is járna nyelvvizsgapapír.

A kormany.hu oldalon közzétett, szeptember 17-ig véleményezhető javaslat szerint bevezetnék, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2, C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 szinten is.

Az A2 szintű tudás szerint a nyelvhasználó megérti a leggyakrabban előforduló szókincset, ha a számára legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban. Megérti a rövid, világos és egyszerű üzenetek és bejelentések lényegét, képes nagyon egyszerű kommunikációra, valamely ismert témáról vagy cselekvésről információt cserélni valakivel, egyszerű fogalmazásmóddal beszélni tud életkörülményeiről.

Az előterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma a tervezetet azzal indokolja, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával.

Alig beszélünk külföldiül

Egy tavalyi felmérés szerint Európa szégyenpadján ül Magyarország az idegennyelvtudás tekintetében. Egy 2012-es európai uniós felmérés szerint a magyar lakosság mindössze 35 százaléka vallja azt, hogy beszél egy idegen nyelvet. Ezzel az aránnyal az uniós rangsor végén kullogunk.

Kelet-Európa is leköröz minket: Lengyelországban a lakosság ötven százaléka, míg Bulgáriában negyvennyolc százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, de a szlovákok, a csehek és a horvátok is több nyelven beszélnek.

Ugyanebből a felmérésből az is kiderült,hogy a magyarok harmada nem is tervezi, hogy fejleszti nyelvtudását, és hogy a lakosság alig 13 százaléka beszél két idegen nyelvet.

 

És Ön milyen nyelven beszél?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik