Belföld

Gripenek hasították Fehérvár egét

Az Albatrosz Repülő Egyesület szervezésében ismét repülőnapot szerveztek Székesfehérváron, a börgöndi reptéren.

Több ezren zarándokoltak ki Fehérvár külterületére, hogy a repülőnap eseményein részt vehessenek. A legnagyobb érdeklődés a svéd Gripen repülőpárost kísérte. A két vadászgép fokozatosan közelítette meg a nézők magasságát, míg bemutatójuk utolsó körében száz méter magasságban hasították át a levegőt, amikor mindenki a bőrén érezhette a tolóerő nagyságát.

A rendezvény fővédnöke Vargha Tamás államtitkár nemcsak két Gripent hozott Fehérvárra, hanem egy együttműködési megállapodást is, amellyel a jövőben a Honvédelmi Minisztérium szorosabbra köti kapcsolatát az Albatrosz Repülő Egyesülettel. Azzal az egyesülettel, amelyik már több mint egy évtizede küzd azért, hogy a bizonytalan tulajdonviszonyok ellenére a börgöndi repteret tudják használni. A repülőtéren az Alba Airport Kft. kívánt nagy léptékű beruházást kezdeményezni, de a Székesfehérvári Önkormányzat szerint kifutott az időből egy esztendővel ezelőtt. Azóta is tartottak az egyeztetések, de az egyesület nem igen látta annak végét. A mai napon viszont Cser-Palkovics András polgármester kijelentette, hogy az álláspontok közeledtek, és reménye szerint az Albatrosz Repülő Egyesület jövőre ugyanezen a területen úgy szervezhet repülőnapot, hogy a repülőtér már Székesfehérvár tulajdonában lesz.

Az egyesület és a város szempontjából békésnek ígérkező út fényében a mai repülőnap is oldottabb volt. Sétarepülőzések utasszállítón, kisgépeken, sárkányrepülőkön, szimulátorok, autótesztek, ital, étel, műsor várta a kilátogatókat, akik annyian voltak, hogy dél környékén kilométeresre nőtt a látogatók kocsisora. Kisebb parázsjelenetek ezen az úton is voltak, de a levegőben mégiscsak egészségesebb volt az izgalom. A repülőnapot este hatkor zárták, bár a látogatók sora miatt még mindig sokan vannak kint, és ennek megfelelően még tart a lezárt rendezvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik