Belföld

Győri kosarasok balesete: meghalt Tapodi Péter és Fűzy Ákos

Személyautó és busz karambolozott a 85-ös főúton Kapuvár és Vitnyéd között. A balesetben meghalt Tapodi Péter, az UNI Győr kosárlabdaklub igazgatója és Fűzy Ákos vezetőedző. A busz utasai közül többen súlyosan megsérültek. Natasa Kovacevicnek, a csapat szerb játékosának a lábát amputálni kellett.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A katasztrófavédelem megyei szóvivője  közölte: a helyszínre több mentőautó és mentőhelikopter is érkezett. A kosárlabdásokat szállító busz 16 utasa közül kettő életét vesztette, a többiek megsérültek, valamint a személyautó egyik utasát is el kellett látniuk a mentőknek.

Tragédia

A busz frontálisan ütközött egy, eddig tisztázatlan okból sávjába áttért személyautóval, majd az árokba borult, és az oldalára dőlt. A HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapata utazott a járművön.

Tapodi Péter, az egyesület klubigazgatója a helyszínen meghalt. Fűzy Ákos vezetőedzőt újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba, de annyi vért vesztett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

A kisalfold.hu úgy tudja, hogy Natasa Kovacevicnek, a győri együttes szerb játékosának a lábát amputálni kellett, a kórházban pedig további három sérültet látnak el, de az ő állapotuk nem életveszélyes.


Oldalára borult a busz (Fotó: MTI Hírcentrum)

Őrizetben az idős autóvezető

Tóth Gabriella, megyei rendőrszóvivő tájékoztatása szerint az autóbusszal ütköző személyautót vezető hetven év körüli férfi ellen a rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indít eljárást, egyben kezdeményezi őrizetbe vételét.

Három kórházban a sérültek

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta: a mentősök három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

Oláh Attila orvos igazgató tájékoztatása szerint a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba négy embert szállítottak be könnyebb sérülésekkel, köztük a busszal ütköző személyautót vezető idős férfit.

A szombathelyi kórház tájékoztatása szerint egy férfit és egy nőt szállítottak az intézménybe a baleset helyszínéről, vizsgálatuk jelenleg is tart, így állapotukról nem tudnak nyilatkozni.

Ezzel a Ladával ütköztek (Fotó: MTI Hírcentrum)

Borkai Zsolt: „nehéz lesz feldolgozni a tragédiát”

Tapodi Péter korábban a női válogatottnál Rátgéber László szövetségi kapitány mellett másodedző volt, de Győrben vezetőedzőként is dolgozott.

Fűzy hosszú évekig Pécsen dolgozott, előbb Rátgéber László segítője volt, majd már vezetőedzőként 2010-ben bajnokságot nyert a Pécs 2010-zel. Az aranyérem megszerzése után szerződött Győrbe, ahol 2012-ben ért a csúcsra, miután a Magyar Kupát és az NB I-et is megnyerte csapatával. A legutóbbi szezonban mindkét sorozatban ezüstérmes lett irányításával a csapat.

“Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál” – nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. “Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát.”

Fűzy “lányainak” magyaráz idén januárban (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

“Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek.”

A győriek 16 órától játszottak volna Sopronban, a bajnok és kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopronnal Krasznai-emlékmérkőzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik