Belföld

Tizennégy bemutató lesz a Szegedi Nemzeti Színházban

Nehéz évad elé néz a Szegedi Nemzeti Színház, hiszen szűkösek az anyagi lehetőségek, ennek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan tizennégy bemutatót tartanak.

Az évadnyitó társulati ülésen Gyüdi Sándor főigazgató elmondta: a repertoárban lesz három opera, egy klasszikus operett, két balett, hat – három magyar és három külföldi – színmű – ebből -, valamint két gyerek darab. A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet a Kisszínházban állítanak színpadra.

A premierek és a dátumok időnként összefüggenek – mondta a direktor, hiszen a magyar dráma napján láthatja a közönség Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát, Verdi születésének kétszázadik évfordulóján a Simon Boccanegra című operát, Bálint napon mutatják be, Hubay Miklós az Ők tudják, mi a szerelem című darabját, és a Költészet napján Jacques Offenbach Hoffmann meséit.

A színház a bemutatók mellett egy fesztivál rendezésében is részt vesz. Az évek óta nagy sikerrel futó Armel Nemzetközi Opera fesztiválnak idén is egyik helyszíne lesz a Tisza-parti teátrum.

A direktor az évadnyitón szólt a színház anyagi helyzetéről is. Elmondta, hogy a költségvetés 2013-ban 51 millió forinttal kevesebb mint 2011-ben volt, ami jelentős összeg. A bevétel ennyivel csökkent, a hiány azonban ennél nagyobb, hiszen a kiadások nőttek. A teátrum éves összköltségvetése 1,2 milliárd forint, amelynek háromnegyedét a bér és üzemeltetési költségek teszik ki, így mindössze 300 millió forint marad a műsor összeállítására. A hiányzó összeg tehát, több mint két darab költségeit jelenti, de ennek ellenére nem lesz kevesebb bemutató, hiszen az egy negatív spirálba húzná a színházat. Kevesebb bemutatóval kevesebb néző lenne, és kevesebb bevételt eredményezne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik