Belföld

Szépül az ország, amerre Orbán Ráhel jár

Már a Margit körúti templomnál is aszfaltoznak. A II. kerület éves terve alapján teszi a dolgát, igyekszik rendezett és biztonságos környezetet kiépíteni és fenntartani.

A Margit körúti ferences templom mögötti parkban is készülnek Orbán Viktor miniszterelnök lányának hétvégi esküvőjére – írta az Index. A lap tudósítója megkérdezte a munkásoktól, miért éppen most fogtak a munkába, mire azt a választ kapta, hogy “mert lesz az Orbán lány esküvője és addig be kell fejezni”. A munkások – sárga láthatósági mellényük szerint – a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. emberei. A cég később közleményt küldött a szerkesztőségnek. Azt írták, hogy a helyszínen dolgozók nem a társaság alkalmazottai, hanem egy alvállalkozó emberei, akik “nincsenek feljogosítva arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozzanak, így ennek megfelelően nem is nyilatkoztak Önöknek.″ A cég munkatársa az Indexnek telefonon azt mondta: a konkrét munkáról nem ad felvilágosítást, de van több élő szerződésük is a II. kerületi önkormányzattal.

A II. kerület sajtóreferense tudatta, a szóban forgó járda felújítására valóban az önkormányzat adott megbízást. Balaton Balázs a rosszindulatú, alaptalan újságírói állításokra reagálva tudatta, hogy „II. Kerületi Önkormányzat az éves tervek és szerződések szerint jelenleg kb. 30 helyszínen folytat közterület karbantartási munkálatokat. Ennek egyik helyszíne a Mechwart tér, amelynek semmi köze a Margit körúti templom és a templomhoz vezető gyalogos útvonalak egyikéhez sem”. A Papkert focipályájának oldalában található balesetveszélyes járdaszakasz javításának nincs köze az esküvőhöz. A sajtóreferens bízik abban, hogy az senkit sem zavar, ha „a II. Kerületi Önkormányzat végzi a feladatait, igyekszik rendezett és biztonságos környezetet kiépíteni és fenntartani.” (Lapunk egyébként a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. honlapján a referenciák között valóban több olyan munkát talált, amely II. kerületi út- és járdaépítéshez kötődik.)

Orbán Viktor sajtófőnöke szerint az Index eltévesztette a házszámot. Havasi Bertalan a lap kérdésére ezzel és azzal a kérdéssel válaszolt, hogy “miért kellene a Miniszterelnökségnek egy kerületi járdafelújításról tudnia?” Azt kérte, a II. kerületi gyalogosforgalom megkönnyítésével kapcsolatos beruházásról a terület kezelőjéhez/tulajdonosához forduljon az Index. A sajtófőnök előzőleg a hvg.hu írása ügyében azt mondta: nem igaz, hogy Orbán Ráhel esküvője miatt utat újítanának fel: „A miniszterelnök lányának lakodalmát a násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni, az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavítás nem történt”.A hírportál egyébként egy sort sem írt a Tiborcz-birtokhoz vezető bekötőútról, a helyiek elmondása alapján számolt be arról, hogy az oda vezető utakon közpénzen kátyúztak, amit viszont a Magyar Közút Zrt. elismert.

Tankó Károly (Fidesz-KDNP) csabdi polgármester is megszólalt. Tiltakozott a www.hvg.hu.n megjelent, Lakodalom Orbánéknál: villámkátyúzás közpénzen című cikk ellen, amely “rossz hiszeműen azt a látszatot kelti, hogy Csabdiban Orbán Viktor miniszterelnök úr lányának közelgő esküvője miatt történtek útfelújítások. Csabdi – Tükröspuszta Bicske és Csabdi irányából szabályszerű és biztonságos megközelítését lehetővé tévő országos közúton és önkormányzati úton felújítás, kátyúzás nem történt”.

A cikkben említett Nagyegyházi út balesetveszélyes állapota sok gondot okozott a lakosságnak és az önkormányzatnak.  Ennek megszüntetéséért az út vagyonkezelőjéhez, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központhoz fordult Tankó, aki kezdeményezte az út önkormányzati tulajdonba vételét. Mivel a tulajdonba vétel fenntartási kötelezettséggel is jár, ezért a Csabdi Képviselő-testület kifejezte azon szándékát, hogy a kérdéses utat csak úgy hajlandó önkormányzati tulajdonba átvenni, amennyiben azt a jelenlegi tulajdonos biztonságos közlekedésre alkalmas állapotba hozza. Rövid egyeztetés után szeptember elején megtörtént a veszélyes úthibák mart aszfalttal történő kitöltése és útra belógó faágak levágása.
A Tükröspuszta szabályos és biztonságos megközelítését lehetővé tévő országos közúton és önkormányzati úton (Bányaút) felújítás, kátyúzás nem történt – közölte a polgármester.

A hír után megszólalt Deutsch Tamás is. A Fidesz EP-képviselője a Facebookon ezt írta. “Mi lenne, ha a magukat demokratának és/vagy liberálisnak gondoló sajtómunkások nem basztatnák a politikusok családtagjait és/vagy magukat a politikusokat esküvő, születésnap, temetés, keresztelő miatt? El a gusztustalan kezeket Orbán Ráhel esküvőjéről!”

Korábban Orbán Ráhel is arra kérte a Fidesz sajtósait, több információval ne szolgáljanak az újságíróknak az esküvőjével kapcsolatban. Az ifjú pár fotóit azonban el fogják juttatni bizonyos lapokhoz. Korábban ugyanakkor nem a párttól szivárogtak a hírek, hanem magától a kormányfőtől. A sajtó csak találgatta, mikor lesz pontosan Ráhel esküvője, amelyet egyébként szintén maga a miniszterelnök jelentett be. Orbán Viktor először a Blikknek árulta el, hogy legidősebb lánya az oltár elé lép, majd a hvg.hu-nak azt is megírta, hogy azért nem megy pénteken Bukarestbe a válogatott meccsre, mert másnap lesz a lánya esküvője.

A pénteki Blikk úgy tudja, összesen mintegy háromszáz vendéget – köztük legalább ötven gyermeket – várnak az esküvőre. A Blikk megtudta, Kövér László házelnök és családja ott lesz az esküvőn, Áder János államfő azonban nem. Azért nem, mert aznap lesz keresztlánya esküvője is – közölte a Blikkel Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Fotó: MTI / Beliczay László

A meghívottak között csak olyan politikusok lesznek, akiket a jegyesek, leginkább Orbán Viktor lánya, Ráhel már gyerekkora óta ismer. Többen vannak közöttük, akiknek családjával, gyerekeikkel annak idején együtt nyaraltak, táboroztak – árulta el a lapnak a család egy közeli ismerőse. A zártkörű rendezvényre a sajtót nem engedik be. A Margit körúti templomba is csak meghívóval lehet belépni a szertartásra. A vendégsereg innen autókkal, de egyénileg utazik le Tükröspusztára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik