Belföld

Rendkívül száraz nyarunk volt

szarazsag(1)(960x640).jpg (szárazság, )
szarazsag(1)(960x640).jpg (szárazság, )

A nyarak 1901 óta vezetett rangsorában az idei nyár a csapadékmennyiség tekintetében is a legszárazabb nyári időszakok között foglal majd helyet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján az idén nyáron a csapadékmennyiség valamivel több mint fele volt az átlagosnak. Több településen egész júliusban egyáltalán nem esett az eső.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint országos átlagban az idén egyik nyári hónapban sem érte el a lehullott csapadékmennyiség a normálértéket. A legtöbb eső, 57,63 milliméter júniusban hullott. Ebben a hónapban a június normálérték kicsivel több mint 80 százaléka hullott. A július országszerte rendkívüli csapadékhiánnyal zárult.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzőinek összesítése szerint az idei nyáron csak a hőség miatt adták ki a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést. Heves zivatar, felhőszakadás, vagy viharos szél miatt 13 napon volt érvényben másodfokú figyelmeztető előrejelzés, ebből 12 napon heves zivatar illetve felhőszakadás miatt a másodfokú riasztást is kiadták.

Országos átlagban hozzávetőleg 1,5 Celsius-fokkal melegebb volt a megszokottnál, ezzel 1901 óta az idei a tízedik legmelegebb az idei nyár, s ezzel együtt 1951 óta kiemelkedően napfényes is volt a három hónap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik