Belföld

250 év után lett koedukált a szegedi piarista gimnázium

Szeptemberben új időszámítás kezdődött a Dugonics András Piarista Gimnázium, hiszen az idei tanévben 17 lány kezdte meg tanulmányait az iskolában.

Pontosan 250 év után lett koedukált az intézmény. A gimnázium mindhárom osztályába nagy volt a túljelentkezés, az általános képzésre például háromszoros.Papp Attila igazgatótó elmondta: ott a felvételi eredmények alapján fele-fele lett az arány, 17 lány és ugyanennyi fiú kezdte meg tanulmányait a nagy múltú intézményben. A hat évfolyamos tehetséggondozó képzésre felvett 32 tanuló közül tizenkét lány van, és a sportosztályt is erősítik a gyengébbik nem képviselői.

A fiúk számára kicsit furcsa a helyzet, de a többség örül a változásnak. A lányok érezték, hogy a fiúk jól megnézték őket az első napokban, de már kezdenek hozzászokni a különleges érdeklődéshez. Godáts Nóramár például úgy látja, hogy sokkal többet kell tanulnia, mint általános iskolában. Némelyik tanárt nagyon aranyosnak tartja, de találkozott szigorú pedagógussal is. Szerinte a szigor részben onnan fakad, hogy a tanár megszokta, hogy csak fiúkat oktat.

A tantestület készült a hölgyek érkezésére. Papp Attila elmondta, hogy a tantestület legtöbb tagja hosszabb-rövidebb időt már eltöltött pályája során koedukált intézményben, de természetesen nem csak akkori emlékeik felelevenítésével készültek a szeptemberi becsöngetésre. Tantestületi látogatást szerveztek a kecskeméti piaristákhoz, ahol már régebb óta koedukált a képzés – írja a Szegedma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik