Belföld

Többé már nem ez a legeladósodottabb város

A jó gazdálkodásnak köszönhetően Vásárhely 22 milliárdos adósságából 15-öt vállalt át az állam, mondta csütörtökön Almási István polgármester.

Nehéz döntést hozott 2006-ban Hódmezővásárhely, mikor a kötvénykibocsátás mellett tette le a voksát. A csökkenő állami normatíva mellett az uniós fejlesztési ciklus kezdetén fejlesztési pénzekre, önerőre volt szükség.

A város 69,4 millió svájci frank értékben bocsátott ki kötvényt, de ebből egyetlen forint sem ment működésre, csakis fejlesztésre fordították, hangsúlyozta Almási István. A polgármester részletezte azokat a beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket, amiket ebből az összegből hajtottak végre.

A kormány tavalyi döntésével – az önkormányzatok adósságrendezésével – nagy terhet vett le Hódmezővásárhelyről, ahol a 2012 év végi állapot szerint 22 milliárd 358 forintos adósságának a maximális részét, 70 százalékát vette át.

A város jelenlegi árfolyamon számolt adósságállomány 6,5 milliárd forint. Ez kevesebb, mint amennyi 10 évvel ezelőtt volt- mondta Almási István, majd kiemelte,  a 2006-os döntés tehát helyes volt, Vásárhely pedig több nem a legeladósodottabb, hanem az egyik legdinamikusabban fejlődő város.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik