Belföld

Orbán már osztja a selyemzsinórt

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

Öt fideszes választókerületi elnök politikai pályafutásának vetett véget a pártelnök a frakcióülésen – írta a hvg.hu. Kósa Lajos ezt a köztévében természetesnek nevezte.

A hírportál szerint Orbán Viktor – utalva a 2002-es eredményre – politikai helyzetértékelőjében arról beszélt, hogy bármennyire is jók a közvélemény-kutatási eredmények, „senki nem dőlhet hátra”, 2014-et a választókerületekben kell megnyerni. A pártelnök-miniszterelnök rögvest le is váltott öt választókerületi elnököt, így ők biztosan nem lesznek képviselőjelöltek. A hvg.hu úgy tudja: a kormányfő negatív példaként a vasárnapi szigetszentmiklósi helyi önkormányzati választási buktát említette, de név szerint nem nevezett meg senkit.

 

Őket váltják le

Az Index szerint Sárvár, Szolnok, Nyíregyháza, Kapuvár választókerületi elnökének köszönik meg az eddigi munkát. Az ötödik érintett személyéről egyelőre nincs hír.

Orbán többször hangsúlyozta a rezsicsökkentés fontosságát, és azzal igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a 106 egyéni jelölt mellett más politikusokról is „igyekszik gondoskodni”, állítólag azt mondta, „mindenkinek meglesz a helye a hivatalokban, állami cégekben”. Ugyanakkor figyelmeztetett, aki nem végzi el a munkát, annak „nincs kegyelem”.

Orbán Viktor érkezése a háromnapos, évadnyitó kihelyezett ülésére a Thermal Hotel Visegrád szállodába
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A frakcióülésen a hvg.hu szerint csak Pokorni Zoltán tett kritikus észrevételt. Arra figyelmeztetett, a felsőoktatásban tanulókra külön oda kell figyelni, nehogy megismétlődjenek a választások előtt a „tavalyi események” – utalt a téli diáktüntetésekre.

Kósa: a gyengéket érdemes leváltani

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a választókerületi elnököktől sem lehet elfogadni rossz teljesítményt. Kósa Lajos a köztévé reggeli műsorában ezt mondta a hvg.hu információiról. Szerinte a választókerületi elnökök elküldése „egy kölcsönös folyamat”. Ezzel utalt arra, lehet, hogy az érintetteknek más terveik vannak.

Közölte ugyanakkor, hogy a kormánypárt értékeli a teljesítményeket, és nyilvánvalónak nevezte, hogy ha úgy látják, valaki gyenge teljesítményt nyújt, “akkor ott érdemesebb váltani”. “Ez egy olyan feladat, ahol nem lehet a rossz teljesítményeket elfogadni” – hangsúlyozta Kósa Lajos, aki néhány napja szinte ugyanezt mondta egy debreceni tanévnyitón, csak ott a tanároknak.

Hétfőn még nem volt fontos Szigetszentmiklós

A szigetszentmiklósi választásnak nincs nagy jelentősége, az eredmény ugyanakkor azt üzeni a jobboldali szavazóknak: részvétel nélkül nincs győzelem – mondta a Fidesz szóvivője hétfőn. Hoppál Péter szerint az, hogy vasárnap az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje nyert az időközi önkormányzati képviselő-választáson, csak annyit jelent, hogy két baloldali lesz a helyi képviselő-testületben, ami nem rendítette meg a helyieknek azt a 2010-es szándékát, hogy a városnak fideszes polgármestere és kétharmados, fideszes többségű vezetése legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik