Belföld

Gázszag és pánik van Székesfehérváron

gazveszely(210x140)(1).jpg (gázveszély)
gazveszely(210x140)(1).jpg (gázveszély)

Információink szerint városszerte sok telefon érkezett a gázszolgáltatóhoz, illetve a katasztrófavédelemhez, hogy erős gázszag van. Úgy tűnt, valami súlyos probléma lehet Fehérváron.

Nem lehetett tudni, hogy mi okozza a kellemetlen gázszagot és főleg nem, hogy az esetleges probléma mekkora kiterjedésű, mivel a város legkülönbözőbb pontjairól érkeztek jelzések, bejelentések.

Az E-ON gázszolgáltatónál megtudtuk, hogy a rendszert ellenőrzik, amely ellenőrzéséhez nagyobb mennyiségű merkaptánt használtak. A merkaptán olyan szagosító, amellyel a robbanásveszélyes, de szagtalan földgázt szagosítják, hogy jellegzetes bűzével felhívja a figyelmet az esetleges szivárgásra. Bár még jelenleg is vannak olyan területei a városnak, ahol ellenőrzi a katasztrófavédelem a rendszert – ami miatt az embereknek el kell hagyniuk lakásaikat –, de úgy tudni, hogy nincsen valódi gázszivárgás-veszély.

Azt nem tudtuk meg, hogy a gázszolgáltató a munkálatai előtt miért nem értesítette a lakosságot, pedig több helyen is pánikhangulat alakult ki. Valószínűsíthető, hogy mindössze a túladagolt CH3-CH2-SH egyszerű, de büdös szintetikus anyag, a merkaptán fenyegeti csak a fehérváriakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik