Belföld
Stefano Cernotto: Szent Katalin (Stefano Cernotto: Szent Katalin)

Félmilliárdos festmény érkezik Szegedre

24.hu
24.hu

2013. 09. 05. 08:35

Stefano Cernotto velencei festő Szent Katalint ábrázoló alkotása egy aukción bukkant fel még 2011-ben.

A különleges remekmű az 1910-es évek közepén került a szegedi Back-gyűjteménybe: Begavári Back Bernát gazdag gabonakereskedő egy lenyűgöző, több mint ezer darabból álló képzőművészeti magánkollekcióval bírt. Az Alexandriai Szent Katalint ábrázoló alkotást egy neves müncheni műkereskedő közvetítésével vásárolta meg. A második világháború alatt a patinás gyűjtemény felmorzsolódott, így a Katalin-kép Back halála után Kamlach Frigyesné birtokába került. A festményt az ő örökösei adták be a 2011-es aukcióra.

Tavalyelőtti felbukkanásáig pontosan nem lehetett tudni, hogy a mű mely itáliai festőművész alkotása. A Katalin-képhez az árverésen jutott hozzá új tulajdonosa, aki azonnal restauráltatta a rossz állapotban lévő festményt: a munkafolyamat során többek között röntgenfelvételek és infravörös fotók is készültek róla.

Az alkotást olasz szakértő bevonásával vizsgálták tovább, mely során bebizonyosodott, hogy Alexandriai Szent Katalin képét egy velencei művész, Stefano Cernotto festette az 1530-as évek végén. Az alkotó valószínűleg Tiziano munkatársa lehetett, és mind a mai napig mindössze négy festménye ismert- ezért is számít igazi ritkaságnak a Katalin-kép, mely most letétként kerül be a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A művet szeptember elejétől a Kultúrpalota reneszánsz termében láthatja a nagyközönség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.