Belföld

Bemutatkozott az NMHH új elnöke

karas monika (karas monika)
karas monika (karas monika)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alapító elnöke által felépített struktúra és értékek mentén kívánja munkáját végezni a hatóság új elnöke.

Karas Monika az értékek közül kiemelte a jogállamiságot, mint mondta: a törvények tiszteletének szellemében végzi munkáját a hatóság. Fontosnak nevezte annak biztosítását, hogy a magyar médiapiac és a hírközlési ágazat a leghatékonyabban szolgálja a közösség érdekeit. Hangsúlyozta: feladatának tartja a versenyképesség javítását, és azt, hogy az általa felügyelt ágazatok a gazdasági fejlődést szolgálják. A társadalmi esélyegyenlőségnek a kulturális és infokommunikációs javakhoz való egyenlő hozzáférés biztosításában is meg kell jelennie – mondta Karas Monika.

Az új elnök a folyamatban lévő ügyekről szólva azt mondta, hogy napokon belül aláírja azokat a rendeleteket, amelyek elősegítik a mobilfrekvenciák hatékony hasznosítását. Karas Monika hangsúlyozta: a már elkészült rendeletektől a mobilpiaci verseny erősítését és versenyképes árakat vár.

A szabályozásnak biztosítania kell az előfizetők minél jobb kiszolgálását és új piaci szereplők megjelenését – jelentette ki. Az elnök az ennek részleteire irányuló kérdésre válaszul külön sajtótájékoztatót ígért Mátrai Gábor hírközlésért felelős elnökhelyettes részvételével.

A MOME-val is lesz együttműködés

Közölte azt is, hogy a hatóság a továbbiakban is mindent megtesz a kiskorúak védelme érdekében. A felnövekvő generációk tudatos médiahasználatra neveléséről is kiemelten szólt, és közölte: október végéig megnyílik a H95 – Bűvösvölgy nevet viselő médiaértés-központ. A médiahatóság további partnerségi kapcsolatot kialakítására is törekszik az egyetemekkel, a pécsi és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen kialakított médialabor után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is előkészületben van egy hasonló műhely – mondta az NMHH elnöke.

Szólt a világhálón fellelhető jogellenes tartalmak kiszűrését célzó Internet Hotline szolgáltatásról is, amelyre már több ezer bejelentés érkezett és számos fiatalnak segített, például a képmásuk jogosulatlan felhasználásakor. Mint mondta: kétgyermekes családanyaként számára különösen fontos, hogy a fiatalok biztonságosan internetezhessenek.

Karas Monika fontosnak nevezte a partnerségi kapcsolatok bővítését az európai uniós társhatóságokkal, a szakmai szervezetekkel, valamint mindazokkal, akik együttműködnek az NMHH-val a digitális gazdaság fejlesztésében. Az augusztus 19-én hivatalba lépett elnök az országos digitális átállási programot is nagy jelentőségűnek nevezte, amelynek keretében “Európában a leggördülékenyebb átállást sikerült megvalósítani”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság csaknem félmillió rászoruló háztartást keresett fel, hogy felajánlja segítségét, és mintegy százezer családhoz térítésmentesen már be is szerelték a digitális vételt biztosító berendezéseket. Hozzáfűzte: az ezzel kapcsolatos munka nem ért véget, az átállás második ütemében érintettetek még kérhetnek támogatást, és továbbra is számíthatnak az NMHH segítségére.

Megfelelő a médiatörvény

Karas Monika újságírói kérdésre azt mondta: jogalkalmazóként megfelelőnek tartja a médiatörvényt, annak módosítása pedig nem a hatóság, hanem a jogalkotók feladata. Hozzáfűzte, hogy azon szilárd alapok mentén fogja munkáját végezni a jogállami keretek között, amelyeken Szalai Annamária alapító elnök elindult.

A Klubrádió frekvenciajogosultságával kapcsolatos bírósági döntésekről szólva azt mondta: a rádió jelenleg is szól, és mindent meg fog tenni a hatóság annak érdekében, hogy a rádió körüli vitás kérdések jogállami megoldást nyerjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik