Belföld
Újabb roncs a téli kikötő fenekéről (Újabb roncs a téli kikötő fenekéről)

Újabb roncs a téli kikötő fenekéről

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 09. 04. 13:08

Sikerült kiemelni a tápéi téli kikötőből azt a kotrószivattyút, amelyik egy éve kétszer is a fenékre sűllyedt.

Korábban a témában:

Körülbelül egy évvel ezelőtt egy viharnak köszönhetően süllyedt el Tápén a téli kikötőben, egy speciális zagyszivattyú és vele együtt egy úszódaru is. Nemrég beszámoltunk róla, hogy Kipper György és a szegedi vitorlások lelkes csapata már sikeresen kiemelt egy közel három éve elsüllyedt kompot. A roncsoktól mentes kikötő reményében, amely ideális a vitorlás hajók kikötésére és a kishajós oktatások megtartása szempontjából, vállalták a roncsmentés folytatását. de maradtak a fenéken még további úszóművek is.

A szivattyú egyik vége a daru emelőkötelén függött, míg a másik vége a szívófejjel kb 3m mélyen a vízfelszín alatt az iszapban volt. Első lépésben egy úszómű és rombolócsörlők segítségével megemelték a szivattyút, majd a légszekrények egyenkénti vízmentesítése következett. Végül 4 nagyteljesítményű szivattyúval sikerült ismét a úszóképes állapotba hozni a Tisza Yacht tulajdonában lévő gépet. A mélyen az iszapba merült hydromotoros vágófej és szívócső kiemelését, felkötését, már csak az egyre hidegebb vízhőmérséklet nehezítette. A szivattyút most átvizsgálják, hogy milyen károkat tett benne a víz alatt töltött egy év, és ennek függvényében döntenek, hogy érdemes-e megjavítani, vagy csak ócskavasként lehet értékesíteni.

Kipper György a Szeged24 kérdésére elmondta, szeretnék teljesen megtisztítani a roncsoktól a kikötő területét, hogy így növeljék a vitorlás és kishajós oktatásokra használható szabad vízfelületet. Ezért megállapodás született, hogy megpróbálják kiemelni a még ott lévő, úszódarut is, bár az jóval nagyobb feladat lesz, mivel az úszótest teljes egészében a víz alatt van.

A Szőke Tisza csontváza is remélhetőleg hamarosan eltűnik a kikötőből, a Szeged24 információja szerint a tulajdonos szeptember hónapra tervezi a bontási munkák folytatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.