Belföld

Légópincét kérnek a telektulajdonosoktól

A szlovák-magyar határ mellett csak úgy lehet most házat építeni, ha az alá civil óvóhelyet is kialakítanak.

A szlovák főváros néhány hete adta el a megmaradt civilvédelmi bunkereit, ám az egyik városrészben, Pozsony központjától 15km-re, a magyar határ mellett most új légópincéket szeretnének építeni, pontosabban építtetni a lakókkal.

Szlovákiában a törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzat védelmi bunker építésére kötelezze az ott lakókat.

A magyar határtól néhány méterre fekvő övezetben többen hétvégi telkeket szeretnének vásárolni, ennek feltétele lenne egy légópince megépítése is a parcellán.

„Hol élünk, milyen világ ez, hogy egy önkormányzat megmondja, építsek bunkert saját telkemen, mindezt saját zsebből finanszírozzam, és ha kell, valamilyen idegeneket rejtsek ott el, ha majd nem tudom mi történik?” – nyilatkozta az Újszó hírportálnak egy felháborodott lakó.

Kérdés továbbá, hogy miért szükséges a magyar határ közelében pincéket kialakítani, ám az illetékes minisztérium szerint nem a helyszín miatt állították ilyen feltételek elé a háztulajdonosokat.

Ellentmondásos indokkal is előálltak. Elhangzott, hogy a légópincékre szükség van, mert az adott városrészben nincs olyan létesítmény, ahová szükség esetén a lakosság menekülhet. Ugyanakkor egy másik közlemény az iskolára, önkormányzati intézményekre hivatkozik, ahol el lehet szállásolni veszély esetén a lakosokat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik