Belföld

Bajnai: „Négy dolog történne, ha Orbán Viktor hatalmon maradna”

Különleges, animgifes interjút készített Bajnai Gordonnal a 444.hu. Az írásból többek közt az is kiderül, hogy az Együtt 2014 vezetője elhiszi, hogy jövőre miniszterelnök lesz.


Fotó: Hír24/Kummer János

Bajnai Gordon a 444.hu-nak interjúban azt mondta, hogy szeretne majd az új kormány egyik meghatározó ereje lenni, és hogy szerinte reálisak kormányfői ambíciói:

„Sokan vannak, akik Orbánra semmiképpen sem akarnak szavazni, de valamiért az MSZP-re sem. Nekik nem kell majd kompromisszumot kötni.”

Szerinte be lehet hozni a Fideszt, Bajnai szerint minden a bizonytalanokon múlik majd:

„Az összes választó 25-30 százalékát szokták mostanában mérni a Fidesz mögött. Az széttagolt ellenzéknek az összeadott támogatottsága 21-22 százalék körül van. A különbség nem áthidalhatatlan. Az egész választási szituáció kulcsa a magukat bizonytalannak mondó, vagy titkolózó szavazók kezében van.”

Az Együtt2014 vezetője azt mondja, ha Orbán Viktor a választások után is hatalmon marad, akkor esélyes, hogy tönkremegy az ország.

„Négy dolog történne, ha Orbán Viktor hatalmon maradna. 1. Az ország gazdasága tartósan zsugorodó állapotba kerülne. 2. Egy zsugorodó gazdaságban egyre kisebb torta szeleteiért folyik egyre ádázabb harc a társadalom csoportjai között, mint a 30-as évek Magyarországán. Ez egy belső harcokkal megosztott nemzetet teremt, és tömeges menekülést az országból, ami demográfiai válsággal fenyeget. 3. Orbán Viktor rendszere nem tartható fenn az EU keretei között. A 2014-es választás egy népszavazás is lesz, hogy Európában akarunk-e maradni. Ha Orbán marad, Európa megy. 4. Ha az államot eszközül használó korrupciós gépezet tovább viszi ki nyergesvontatóval a pénzt, akkor itt el fog szabadulni minden. A rendszer néhány ezer vazallusa egy újabb választási felhatalmazással úgy éreznék, hogy mindenki tulajdonára rátehetik a kezüket, ahogy ezt a trafikokkal és a földekkel már elkezdték. Ezek együtt tönkretehetik Magyarországot.”

Bajnai a személyes „néhány százmillió forintos” vagyonáról is beszélt a 444-nek:

„16 évig dolgoztam a magánszférában, egy sikeres karrier van mögöttem, nagyvállalatokat irányítottam. Sok nagy ügyet vittünk végig, a Graboplast, a Rába vagy éppen az Index megmentését. Kemény munkával halmoztam fel azt a tartalékot, ami az utóbbi időben csak csökken. De sajnáltatni nem akarom magam, Magyarországon a jómódú emberek közé tartozom.”

Az is szóba került, hogy Bajnai Magyarországon tartja a pénzét, találkozott már Simicska Lajossal, hogy a Fidesz szerinte külföldi érdekek ügynökeinek próbálja beállítani az Együtt2014-et, illetve, hogy hisz egy magasabb szellemben és sohasem drogozott.

 

A teljes interjú ennél jóval bővebb, itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik