Belföld

Matekozik a Fidesz és a Jobbik

Volner János nem tudja eldönteni, "Orbán hazudik, vagy az államtitkára", ezért a miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdéssel próbálja kideríteni az igazságot.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményében emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető helyettes államtitkár hétfőn azzal igyekezett az NFÜ foglalkoztatási és szervezeti anomáliáit mentegetni, hogy “alaposan ellentmondott az Orbán Viktor által augusztus 16-án megjelent miniszterelnöki utasítás tartalmának”.

A Hivatalos Értesítőben megjelent rendelkezés szerint az NFÜ Orbán Viktor által engedélyezett maximális létszáma 198 fő lehet, ugyanakkor Csepreghy Nándor szerint jelenleg több mint háromszor ennyien, 610-en dolgoznak a szervezetnél. “Ezek szerint Orbán Viktornak halvány fogalma sincs az általa irányított szervezetek létszámgazdálkodásáról, és az NFÜ is gondosan titkolja, miért húzódik szakadéknyi különbség a miniszterelnöki utasítás és a valóság között” – írta Volner János.

Csepreghy Nándor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az ellenzéki politikus furcsállja, hogy a miniszterelnöki utasítás szerint az NFÜ 146 belső szervezeti egységre tagozódik, ám a helyettes államtitkár szerint csak 91 élén áll vezető. “A tájékoztatásból nem derült ki, hogy a vezető nélkül maradt osztályok működéséről a dolgozók szavazata dönt-e, vagy mégis jutott főnök mindenhova, esetleg 55, a miniszterelnöki utasításban szereplő szervezeti egység meg sem alakult, ezért nem volt szükség vezető kinevezésére.”

Volner János szerint jelenleg nem tudható, hogy a miniszterelnöki utasításban szereplő adatok vagy a velük ellentétes helyettes államtitkári tájékoztatás felel-e meg a valóságnak, ezért a miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdéssel próbálják kideríteni az igazságot.

198+412=610

Csepreghy Nándor lapunkon keresztül siet a jobbikos képviselő segítségére. „Volner János nem elég körültekintően tájékozódott – mondta kedd délután az FN24-nek a helyettes államtitkár. – Az NFÜ-ben valóban 610 munkatárs dolgozik. Egyedül abban van igaza Volnernek, hogy a fejlesztési ügynökség SZMSZ-e szerint magyar állami költségvetési forrásból maximum 198 fő foglalkoztatható.”

De akkor hogy jön ki a 610?

„Úgy, hogy a további 412 fő fizetését teljesen jogszerűen és az uniós gyakorlatnak megfelelően az Európai Bizottság alapjaiból finanszírozzuk. Hogy melyik kolléga melyik forrásból kapja a pénzét, esetleges, és ennek nincs is különösebb jelentősége.”

Volnernek azon felvetésére, miszerint több a belső szervezeti egység, mint a főnök, Csepreghy Nándor ezt mondta: „Fogalmam sincs, Volner honnan vette a száznegyvenhatos számot. Az NFÜ-nél 91 szervezeti egység működik, melyhez 91 vezetői státuszt rendeltünk.”

Volner János
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MTI-nek Lázár János, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át az NFÜ vezetését azt mondta: a Miniszterelnökség a NFÜ átvétele óta egyetlen percet sem tétlenkedett: az árfolyamnyereségből adódó, valamint a túlvállalásból következő újabb pályázati pénzek jelentős részéről döntött. Az elmúlt egy hónapban a leállt programok újraindítását is sikerült előkészíteni, ennek a végére hétfőn tehet pontot az Európai Bizottság és a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik