Belföld

Másfél millió ittas vezetésért – elkobozhatják az autót!

Jobb esetben csak a havi fizetésünk megy rá a közlekedési vétségekre, súlyos szabályszegésért börtön jár külföldön.

A németországi ADAC autóklub összeállított egy listát, melyen 37 európai város bírságai szerepelnek, melyeket a leggyakoribb szabálysértésekért kaphatunk. Idehaza sem olcsó a közúti rendetlenkedés, ám jobb, ha egyes országokban méginkább a szabályos kocsikázásra összpontosítunk, különben a gatyánk is rámegy a büntetésre.

Az Újszó című szlovák hírportál írásából kiderül, hogy több országban jelentős reform zajlott le a bírságok terén.

Néhol a kiszabott büntetések között több száz eurós, százezer forintos különbségek is lehetnek. Az északi országokban például a havi keresetünket kell leperkálnunk, ám még ennél is történhet rosszabb!

Svédországban 50 helyett 70-nel: 87 ezer forint

A sebességtúllépés a lista szerint az olcsóbb kihágások közé tartozik, de egy svéd autós a 20 km/órás túllépésnél így is legkevesebb 87 ezer forintnyi csekket vihet a postára. A déli országok is szigorúak. Spanyolországban 200 eurónál, azaz nagyjából 60 ezer forintnál kezdődik a tilosban parkolás ára. Olaszországban pedig egyszerűen elárverezik járgányunkat, ha a szonda 1,5 ezrelék feletti értéket mutat. Ennél talán már csak a börtönbüntetés rosszabb, a különösen súlyos szabályszegők azt is kiérdemelhetik.

5000 euró ittas vezetésért

A cikk szerint az angolok a legérzékenyebbek a részeg sofőrökre. Akinél elszíneződik a szonda,annak több mint 5000 eurója, másfél millió forintja bánja Nagy-Britanniában.

A második legdrágább ebből a szempontból Málta (minimum 1200 euró) , bronzérmes pedig Magyarország 980 euróval.

Drága telefonálás

Szerbia az egyik legolcsóbb a szabyáltalan autósoknak. A legnagyobb tétel 145 euró a bírságok közül, ezt is a vezetés közbeni telefonálásért kérik el, ittas vezetésért pedig minimum 40-50 eurót akasztanak le a sofőrökről.

A teljes lista az európai országokban kiszabható bírságkról és közlekedési vétségekről itt található!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik