Belföld

Lázár: visszaveheti a kormány az elhúzódó pályázatokat

Erről Hódmezővásárhelyen beszélt az államtitkár, az Őszi Tárlat újabb ösztöndíjának aláírását követően, újságírói kérdésre válaszolva.

Szeptember 9-én találkozik az uniós pénzek kormánybiztosaként Johannes Hahnnal, aki az uniós fejlesztési pénzekért felel. Ebben a minősítésében ez lesz az első hivatalos tárgyalása. 15 magyar fejlesztési terület közül Brüsszel 13 ponton emelt kifogást, a magyar döntések helyességének megkérdőjelezésével. Az államtitkár két fő témában is tárgyal az uniós biztossal.

Az országnak  – mivel kikötötte a magyar nyelv ismeretét, és elvárja a mérnökkamarai tagságot a pályázatokban – a döntésért várhatóan bírságot kell fizetnie. Ez a beruházási összeg akár 25 százaléka is lehet pályázatonként. Kedvező tárgyalások esetén ez 5 százalékra is csökkenhet, ez majd jövő hétfőn derül ki, mondta Lázár János.

Ezen kívül Hahn biztos segítségét és támogatását kéri a 2013-ig tartó ciklus pályázati pénzeinek kifizetéséhez. 8200 milliárd forintból 95 százalék már lekötésre került, de több beruházás esetén lassan haladnak a folyamatok, nem indultak még meg a kifizetések. Ezek zömmel szennyvízzel, ivóvízzel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos pályázatok. Itt több szennyvízberuházásra utalt, köztük a mindszentire, ahol két éve nyertek pályázatot, de még érdemi előrelépés nem történt.

A kormány akár százas nagyságrendben visszavonhatja az ilyen és ehhez hasonló pályázatokat, hogy más, megfelelően, önerővel is felkészült pályázókat találjon.

A közelgő hétfői tárgyaláson sikerként értékelné a 10 százalék alatti bírság megvalósulását és a bennmaradt pénzek 100 milliárd alatt tartását. Ezen kívül szintén kérdésre válaszolva ismertette a kormány rezsicsökkentési terveit, a hús áfájának 10 százalék alá csökkentésének lehetőségét, valamint beszélt a devizahitelesenek nyújtandó további segítségről, amelyről a hétfői lakossági fórumról adott tudosításunkban már beszámoltunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik