Belföld

Gripenek köröznek majd Fehérvár felett

gripen (gripen, )
gripen (gripen, )

Ismét nagyszabású rendezvény helyszíne lesz a Börgöndi repülőtér szeptember 8-án.

A 18. Börgöndi Repülőnapra idén is legalább ötezer látogatót várnak a szervezők. A világ és Európa élvonalába tartozó pilóták tartanak bemutatókat, ismét itt lesz Veres Zoltán többszörös világrekorder és Európa-bajnok motoros műrepülő, Józsa Dávid világbajnoki bronzérmes vitorlázó műrepülő, az Albatrosz Repülő Egyesület szakosztályvezetője, illetve a színpadon tart különleges beszámolókat Farkas Bertalan, az eddigi egyetlen magyar űrhajós.

Láthatnak a nézők repülőgép-ritkaságokat, ilyen lesz például az L29 Delfin sugárhajtású vadászgép, amely hosszú ideig volt a magyar légierő kiképzőgépe. Magyarországon már egy darab sincs belőle, Börgöndre egy olyan gép érkezik, melyet Angliából vásárolt vissza egy magyar gyűjtő.

Az oldtimer gépek iránt érdeklődők számára az R-18 Kánya típusú repülő kínál igazi különlegességet. Számos egyéb gép megismerése mellett sétarepülést is kínálnak a közönségnek több légi járművön, például helikoptereken, kisebb gépeken, illetve az igen népszerű Li-2-es repülőn.

A földön is lesznek különféle programok, bemutatókat tartanak a II. világháborús hagyományőrzők, megjelennek a magyar légierő szárazföldi alakulatai.

A Börgöndi Repülőnapon 9.00 órakor nyitják ki a kapukat. 11.00 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó, ekkor kerül sor az első megállapodás aláírására a Magyar Honvédség Honvédelmi Kötelék Programja keretében az Albatrosz Repülő Egyesülettel.

A program a jövőben szövetséget és együttműködést kínál mindazon hazai civil szervezeteknek és sportegyesületeknek, amelyek segítenek a honvédelem értékeinek népszerűsítésében, feladatainak ellátásában, az utánpótlásban és a toborzásban. Az Albatrosz Repülő Egyesülettel kötendő megállapodást a Honvédelmi Minisztérium részéről Vargha Tamás honvédelmi államtitkár látja el kézjegyével, illetve az eseményt megtiszteli a Magyar Honvédség légi erejének Gripen-köteléke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik