Belföld

A cigány gyerekek szüleinek nem szóltak az új iskoláról

Cigány gyerekek (cigány gyerekek)
Cigány gyerekek (cigány gyerekek)

Jászladányban új katolikus iskola indult, de csak a jobb módú családokat avatták be.

Katolikus általános iskola kezdte meg működését Jászladányban. A korábban is rendre a oktatás szegregálásáról szóló hírekkel a lapokba kerülő településen múlt pénteken kapott működési engedélyt az új iskola, hétfőn pedig már 180 tanulója is volt.

Az Index cikke szerint a a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola tagintézményeként működő egyházi intézmény vezetői sok szülőt megkerestek a településen az új intézmény hírével, egyedül a cigány gyerekek szüleinek felejtettek el szólni.

Végül az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) munkatársai próbálták elérni a helybeli cigányságot, hogy indult egy, az önkormányzatinál színvonalasabbnak ígérkező, tandíjmentes iskola, ahol még vannak szabad helyek. Végül három cigány család íratta át a gyerekét.


Az iskolát 2005-ben bővítették és újították fel
Fotó: MTI / Nagy Lajos

Nyilatkozott a Katolikus Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (Koszisz) oktatási referense, Kucsák Béla, aki szerint valóban csak a helyben működő alapítványi iskola szülőit értesítették előre, ám állítja, nem származási alapon döntöttek. „Nem akartunk az önkormányzati iskolából elszívni a diákokat, ugyanakkor szívesen fogadjuk a cigány diákokat is. Mindenkit felvettünk, aki ma megjelent és beiratkozott, természetesen csak a fennmaradó helyekre tudtuk ezt megtenni. Véleményem szerint helyesen jártunk el, a megszűnt alapítványi iskola diákjait vettük át, nekik nem volt intézményük” – fogalmazott az Indexnek a referens.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik