Belföld

Égett gumi veszélyezteti az ivóvizet Dunakilitinél

A szlovákiai Nagymagyarnál lévő abroncs-telep okozhat fertőzést.

Augusztus elsején nyolc méter magas, focipálya területű gumihulladék kapott lángra a csallóközi településen. Akkor a levegő szennyezettségét is megmérték, ám ott nem mutattak ki káros értékeket. A még meglévő gumikupac a Google Street View felvételein is látható.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet felmérése szerint a leégett telep veszélyezteti az ivóvíz minőségét a térségben. Nagymagyar település 18 kilométerre fekszik a magyar határtól, Dunakilititől északra. Félő, hogy a szennyeződés eléri a Dunát is.

A veszély nem új, csak fokozódott

A törvény szerint a szlovák településnek kell elhárítania az esetleges vészhelyzetet, és felmérni a környezet károsodásának mértékét. Most azt vizsgálják, hogy a talajvízben eddig mennyire terjedtek szét az ártalmas anyagok.

A helyzet komolyságát fokozza, hogy a szemétlerakat már korábban veszélyes besorolást kapott – írja a Bumm.sk.

A portál úgy értesült, hogy a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat már több vízmintát megvizsgált. Megállapították, hogy a mutatók néhol túllépték a megengedett határt. Részletes eredményeket azonban majd a vizsgálatot végző szakértő vállalat tud adni, akiket Nagymagyar község bízott meg a felméréssel.

A tűz okozóját is keresik

A korábbi tűzesettel kapcsolatban a rendőrség is nyomoz, hiszen végső soron ez indította el a talajszennyezést. Gyanúsítottja azonban még nincs az ügynek.

A környezetvédelmi minisztérium szerint meg kell várni, míg a vizsgálatok befejeződnek, ezután döntenek majd további intézkedésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik