Belföld

Égett gumi veszélyezteti az ivóvizet Dunakilitinél

24.hu
24.hu

2013. 09. 02. 14:45

A szlovákiai Nagymagyarnál lévő abroncs-telep okozhat fertőzést.

Augusztus elsején nyolc méter magas, focipálya területű gumihulladék kapott lángra a csallóközi településen. Akkor a levegő szennyezettségét is megmérték, ám ott nem mutattak ki káros értékeket. A még meglévő gumikupac a Google Street View felvételein is látható.

szeméttelep (szeméttelep)

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet felmérése szerint a leégett telep veszélyezteti az ivóvíz minőségét a térségben. Nagymagyar település 18 kilométerre fekszik a magyar határtól, Dunakilititől északra. Félő, hogy a szennyeződés eléri a Dunát is.

A veszély nem új, csak fokozódott

A törvény szerint a szlovák településnek kell elhárítania az esetleges vészhelyzetet, és felmérni a környezet károsodásának mértékét. Most azt vizsgálják, hogy a talajvízben eddig mennyire terjedtek szét az ártalmas anyagok.

A helyzet komolyságát fokozza, hogy a szemétlerakat már korábban veszélyes besorolást kapott – írja a Bumm.sk.

A portál úgy értesült, hogy a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat már több vízmintát megvizsgált. Megállapították, hogy a mutatók néhol túllépték a megengedett határt. Részletes eredményeket azonban majd a vizsgálatot végző szakértő vállalat tud adni, akiket Nagymagyar község bízott meg a felméréssel.

A tűz okozóját is keresik

A korábbi tűzesettel kapcsolatban a rendőrség is nyomoz, hiszen végső soron ez indította el a talajszennyezést. Gyanúsítottja azonban még nincs az ügynek.

A környezetvédelmi minisztérium szerint meg kell várni, míg a vizsgálatok befejeződnek, ezután döntenek majd további intézkedésekről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.