Belföld
fogadj szót fiam (díjátadás)

Iránytű a XXI. század fiataljainak

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 09. 02. 09:27

Harmincheten írtak intelmeket a ma ifjainak.

1027-ben írta le Szent István király intelmeit fiához, Imre herceghez. Ezt olvasva kellett a trónörökösnek megértenie, hogy milyennek kell lennie, azaz hogyan kell jó, igazságos, bölcs és erős királlyá válni.

A „Fogadj szót, fiam!” pályázat meghirdetői arra kérték a jelentkezőket, hogy Istvánhoz hasonlóan foglalják össze, öntsék formába intelmeiket a mai fiatalokhoz. A megmérettetésre 37 pályamű érkezett, ebből kettő a határon túlról. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2013/2014-es tanév városi tanévnyitó ünnepségét megelőzően, a megújult Széna téren került sor.

A munkákból kiderül, hogy Szent István intelmei örök érvényűek. Minden kor megtalálja benne a nekik szóló üzenetet – mondta köszöntőjében dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke.

A pályaműveket és a „Fogadj szót, fiam!” pályázatot dr. Bakonyi Kovács István irodalomtörténész, a zsűri elnöke értékelte. „A beérkezett pályamunkákból kiderült, hogy az intelmek tartalma értő fülekre talált. Bőséges, alapos művek és elemzések születtek.”

A győztes,Sózer-Pápai Zsuzsánna jól megfogalmazta az intelmek időtlenségét, „Iránytű a XXI. század fiataljaihoz” címmel, amiből most részleteket közlünk:

“Ha minden nap elvégzed a számodra rendelt feladatot, nem mulasztasz el segítséget nyújtani, amikor lehetőséged van rá, akkor nyugodt lesz az álmod.”

“Sohasem volt és sohasem lesz nehezebb feladat, mint öntudatlan lényből emberré fejlődni, a gyermekből embert faragni, majd életed minden pillanatában, minden körülmények között embernek megmaradni.”

“Azt kérdezed, mi köze a sok korlátozásnak a szabadsághoz? Akkor elárulok neked egy titkot. Bármilyen hihetetlenül hangzik is: a te személyes szabadságod csak addig terjed, csak addig érvényes, amíg senki másét nem korlátozod. Amelyik pillanatban semmibe vetted a másik ember szabadsághoz való jogát, abban a pillanatban a saját
(szabadsághoz való) jogodról is lemondtál.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.