Belföld

Újra rotyog a halászlé Szegeden

Csaknem 14 ezer adag halászlé fő majd péntektől szombatig Szegeden az idei Nemzetközi Tiszai Halászlé Fesztiválon.

Az idén 17 alkalommal megszervezett Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a szegedi Tisza-partján az évek során hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Töménytelen sok bográcsban és a Bertalan híd lábánál lévő hagyományos Óriás Bográcsban fő majd csaknem 14 ezer adag szegedi halászlé jövő hét péntektől szombatig.

A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

A Tisza-partját a halászlé fenséges illata tölti be, miközben rengeteg szórakoztató, folklór műsor és vásár várja a több százezer látogatót. A neves esemény arra hivatott, hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse. A fesztivál ideje alatt a jóféle halak sülve, főve is megkóstolhatók. A halfesztivál bográcshelyei idén új helyszínekkel bővültek, hogy a vendégek és a halfőzők kellemesebb környezetben élvezhessék az ízeket és a programokat. Ízlések és pofonok, de kedvcsinálóként bemutatunk egy videós receptet, az igazi szegedi halászlé főzését egy mesterszakács mutatja be a Móra Ferenc múzeum előtt.

A kézműves vásár rengeteg különféle portékát kínál, a sátrak a régi hídtól majdnem az árvízi emlékműig sorakoznak. Mindeközben lehetőség nyílik sétarepülésre, hőlégballonozásra és tutajozásra. A Nemzetközi Tiszai Halfesztivál programjai a tűzijáték és a lézershow látványosságaival zárulnak.

A fesztivál részletes programja program rovatunkban olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik