Belföld

Ismét színház a szegedi Régi Zsinagógában

Hamarosan jelentkezik a MASZK a színházi Őszi Kollekcióval a szegedi Régi Zsinagógában, ahol most az irodalomé és a zenéé lesz a főszerep.

A nyári sikeres nemzetközi színházi találkozó után minden gazdasági nehézség és az előzetes jóslatok ellenére kinyit ősszel a Régi Zsinagóga, hogy a Magyarországi Alternatív Színházi Közösség (MASZK) megtartsa idei Őszi Kollekcióját. A rendezvényről Martinkovics Katalin alelnökkel beszélgettünk.

Mikor lesz idén az Őszi Kollekció?

“Az őszi programunk szeptember 11-én Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület Ady/Petőfi című előadásával kezdődik. Az előadást a Szegeden is jól ismert Scherer Péter rendezte, a produkcióval elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani. A magyar irodalom két kiemelkedő alkotóját – és mindazokat, akiknek véleményük van, volt róluk, a székely bácsitól az irodalomkritikusig –, Katona László és Kovács Krisztián jeleníti meg. Bár az előadás a Sorvezető beavató színházi nevelési programunk része lesz, így a diákok kedvezményes belépőt válthatnak, nem csak rájuk számítunk, hiszen a pergő tempójú, fergeteges humorú előadás bármelyik korosztálynak remek kikapcsolódást jelenhet. Biztos vagyok benne, hogy azoknak sem okozunk csalódást, akik már a költőóriások rajongói, de olyanoknak is érdemes ellátogatni a Régi Zsinagógába ezen az estén, akik még épp csak ismerkednek Adyval vagy Petőfivel – hiszen „Fergeteges kacagások közben szeretjük meg egyre jobban ezt a két esendő embert…”. Az izgalmas este vendége lesz a „szemtelen és tehetséges”, Petri-díjas költő, Bognár Péter is. “

Akadtak-e pénzügyi nehézségek?

“Ebben a témában már nem nagyon tudunk újat mondani: az ún. alternatív színházak és intézményeik helyzete folyamatosan romlott az elmúlt három évben, egyre kevesebb forrás elérhető a számunkra, kiszámíthatatlan a pályázati rendszer, ma már szinte csak az állandó, hogy a megítélt támogatások mindig késve kerülnek kifizetésre, és szinte lehetetlen megbirkózni az egyre növekvő adminisztrációs terhekkel. A következményekkel nem csak a saját nehézségeink révén szembesülünk: az alkotók, a színházi csoportok is küszködnek, egyre kevesebben és egyre nehezebben tudnak életben maradni, tovább folytatni azt a munkát, amit évtizedek óta végeznek. Nehezebb az egyeztetés, szűkül a választék, és úgy általában is azt lehet mondani, hogy ezek a változások nem a minőségi kultúrát segítik: a gagyi köszöni szépen, jól van, továbbra is virágzik. Bízom benne, hogy a törvényalkotók célja nem ez volt, és ha ez így van, előbb-utóbb szembesülniük kell a következményekkel, és igazítani kell a rendszeren, hiszen Magyarországon sem tudja a néző eltartani a kultúrát, ahogyan a nálunk sokkal gazdagabb, a mecenatúrában is sokkal előrébb járó országokban sem. Szükség van az állami forrásokra – de a mostaninál sokkal kiszámíthatóbb, átláthatóbb rendszerre lenne szükség.”

Hogyan sikerült mégis megszervezni a sorozatot?

“A szervezés, a megvalósítás sok kompromisszumot követel, sok tervünk nem valósul meg, ugyanakkor ez a helyzet még nyitottabbá tesz minket. A már jól ismert, visszajáró alkotók mellett igyekszünk egyre több pályakezdőt is Szegedre hozni, így programjainkon egyre markánsabb a fiatalok, az utánpótlás jelenléte. Nagyon élvezzük, hogy közelről figyelhetjük és segíthetjük a generációváltást, és számítunk a nézőink bizalmára velünk, és a fiatalokkal szemben – úgy vélem, nemigen okoztunk még csalódást.”

Mire számíthatnak a nézők?

“A szeptember az irodalom hónapja nálunk, de a tánc és a zene kedvelőire is gondoltunk. Szeptember 16-án, ugyancsak a Sorvezető programunk keretében Mándy Ildikó és Szalontay Tünde segítségével Shakespeare szonettjeibe feledkezhetnek bele nézőink, 25-én pedig a Víg végnapok – világvége két hangra és gitárra című estre várjuk az érdeklődőket. A vidám nekikeseredést Keresztury Tibor A készlet erejéig című könyvének tárcanovellái és Víg Mihály legendás szerzeményei (Balaton, Trabant, Cigánydalok), valamint korabeli slágerek, sanzonok alapján Novák Eszter rendezte. Két kiváló táncprodukciót is kínálunk ebben a hónapban. A Közép-Európa Táncszínház Monocrossing című előadását a kiváló bolgár táncos, Zsivko Zseljazkov koreografálta, és a tavaly az Évad Legjobb Női Táncosa díjjal jutalmazott Hargitai Mariann táncolja. A Hodworks Társulat legfrissebb, Pirkad című produkciójával tér vissza Szegedre. Szeptemberben folytatjuk a roma tanodában a Norvég Civil Alap támogatásával a THEALTER fesztiválon elindított Játszani is engedd… programot, októberben pedig további izgalmas programokkal várjuk nézőinket a Régi Zsinagógában, és reményeink szerint visszatérünk a Kisszínházba is.”



Ajánlott videó

Olvasói sztorik