Belföld

Az EMMI előtt virraszt a DK

Alternatív tanévnyitó rendezvényt tartott a Demokratikus Koalíció vasárnap a fővárosban. A párt aktivistái reggelig az erőforrás-minisztérium előtt maradnak. Ott virrasztva megvárják Balog Zoltán minisztert, hogy az oktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó petíciót adjanak át neki.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületénél, nagyjából kétszáz ember előtt azt mondta, senkinek sincs joga felosztani egymás közt a demokratikus ellenzéket, hiszen az a cél, hogy minél többen legyenek, akik a kormányváltásra szavaznak. Hozzátette: a választási együttműködésről szóló tárgyalásokon semmit sem kér majd, hanem érvényesíti, amije van.

Véleménye szerint ott a helye a parlamentben annak a gondolatnak, amelyet pártja képvisel. Azt mondta, a DK egyedüliként folytat tisztességes, polgári, szabadelvű, balközép politikát, kompromisszum nélkül. Gyurcsány Ferenc nem tért ki részletesen arra, milyen megállapodást tart elképzelhetőnek az MSZP-vel, de jelezte: célja, hogy a DK önállóan tudja képviselni politikáját a törvényhozásban, és ebből nem enged 2-3 mandátumért.

Beszélt arról, úgy látja, nemcsak a jobb-, hanem a baloldalon is sokakat zavar a személye, vannak, akik kétfrontos harcot akarnak vívni: Orbán Viktor mellett őt is támadják, de nem fognak sikerrel járni. Szerinte a “gyurcsányozás” csak arra szolgál, hogy “ne kelljen bevenniük az esti nyugtatót”.

A diákoknak és a tanároknak is üzent Gyurcsány

A DK elnöke azt mondta: az Orbán-kormány engedelmes, szolgalelkű fiatalokat akar nevelni, a “letűnt keresztény-konzervatív világ ocsmány egyenruháját” adja rájuk, noha a fiatal kor lényege megkérdőjelezni a felnőttek igazságát, megtanulni kérdezni. A fiatalok jól teszik, ha “elzavarják a francba” azokat – akár az ilyen tanárokat -, akik csak az általuk elmondottakat akarják visszahallani tőlük – mondta.

A pedagógusoknak azt üzente: nem kívánja, hogy fellázadjanak, de jövő tavasszal, a választáson elégtételt vehetnek az őket ért sérelmekért, csak “szavazzanak a szabadságra”.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke arról beszélt: a kormány oktatási reformja két évtized munkáját rombolta le, s ez Orbán Viktor felelőssége, mivel az átalakítás – amelyet a Fidesz oktatáspolitikusainak egy része is ellenzett – az ő akaratát tükrözi. Véleménye szerint az iskolák államosítása sem szolgál mást, mint a kormányzati ideológia terjesztését.

A pedagógusbér-emelésről azt mondta: a vártnál kisebb mértékű, csaknem ötezer tanár fizetése csökkenni fog, a többieknek pedig a több pénzért többet kell dolgozniuk, ezt pedig nem lehet béremelésnek hívni.

Hoffmann, a fordított Kőműves Kelemenné

Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt “fordított Kőműves Kelemennének” nevezte, aki még saját építményét sem tudta felépíteni. Azt mondta: az, hogy sok helyen nem sikerült kinevezni az iskolaigazgatót, illetve hogy 80 ezer szülő nem fizette ki időben a tankönyvek árát, azt mutatja, az iskolarendszer “beomlik”.

Virrasztás a minisztérium előtt

Gréczy Zsolt – aki vasárnaptól a DK szóvivője – a délután fél hatkor befejeződő rendezvény végén közölte: a párt aktivistái reggelig az erőforrás-minisztérium Akadémia utcai épülete előtt maradnak, ott virrasztva megvárják Balog Zoltán minisztert, hogy az oktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó petíciót adjanak át neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik