Belföld

Tanévkezdés a szegedi egyetemen

Ha januárban nem történik semmi drámai, a szegedi egyetem anyagilag és szakmailag is tudja tartani magát.

Miután az egyetem költségvetése naptári évhez kötött még nem tudjuk mi történik januárban – kezdte válaszát a Szeged24 kérdéseire az új tanévről a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Dr. Szabó Gábor azt mondta, a tavalyi elvonások után az egyetemen konszolidációs intézkedéseivekkel  „elment a falig, de nem verte bele a fejét.” Az ősztől ezt a konszolidációs tervet viszik tovább az egyetemen, amellyel az intézmény fenntartható anyagilag. A rektor nem számít nagy meglepetésre tanévkezdéskor a spórolásnak köszönhetően.

Dr. Szabó Gábor megemlítette, hogy a nyári és a téli szünettel – amikor bezárnak az egyetem épületei 250 millió forintot tudnak megtakarítani. Ugyanakkor hozzátette: persze jobb lenne nem a megtakarításra, hanem a fejlesztésekre kigazdálkodni a pénzt.

Szakmailag jó hír, hogy a tavalyi évhez képest csaknem hétezer gólyával kezdi a tanévet az egyetem, amely kicsivel több, mint tavaly, és az intézmény most is a legjobb ötszáz egyetem közt van. Ezen kívül a csoportos létszámleépítést is sikerült elkerülni.

Dr. Szabó Gábor hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a hallgató ne vegyen észre semmit abból, mi történik az egyetemen a gazdálkodás terén. Eddig az intézmény minden kedvezőtlen körülmény ellenére megőrizte rangos mivoltát, de ez nem jelenti azt, hogy további elvonásokat kibírna észrevétlenül.

Az idei év kihívásai közül Dr. Szabó Gábor az idegen nyelvű képzés erősítését és az uniós támogatású beruházások befejezését jelölte meg célként. Utóbbiról szólva elmondta, hogy a következő félévben úgy tűnik a Bólyai intézetben és a klinikán is elkezdődhet a költözés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik