Belföld

Sorra maradnak el a műtétek a pécsi traumatológián

műtét (műtét)
műtét (műtét)

Tíz aneszteziológus távozott, nincs, aki altasson.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája – írta szombati számában a Népszabadság a klinika több, névtelenül nyilatkozó sebészére hivatkozva.

A lap szerint ennek oka az, hogy júliustól csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül.

Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak azt mondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi. Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékot gyakran fizetéskiegészítésként adták, és nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon “enyhíteni”, tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is.

A főigazgató szerint a PTE intenzív, valamint traumatológiai klinikájának működését egyelőre nem veszélyezteti a tíz aneszteziológus távozása. Három távozó pótlására már kötöttek is szerződést. Arról, hogy még további tíz aneszteziológus és öt baleseti sebész tervezi a külföldi munkavállalást, a főigazgató nem értesült – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik