Belföld

2,275 milliárd a csatornázásra

Mérföldkőnek nevezte Almási István Vásárhely polgármestere a jövőre kezdődő kishomoki nagyberuházást.

A beruházás összköltsége 2 milliárd 275 millió forint, ebből 135 milliót tesz ki az önerő – foglalta össze Almási István pénteken a Városházán. Az unió 94 %-os támogatottságával 1 milliárd 400 millió forintból szennyvíztelep épül, míg maga a csatornahálózat 623 millióba kerül.

A településrészen több mint 700 ingatlan található, a pályázat ebből 633 ivóvízbekötéssel is rendelkező telek csatornázását támogatja. A többi pályázaton kívül, önerőből oldja meg az önkormányzat.

Almási István még visszautalt az előző csatornázási pályázatra, mely politikai csatározások miatt nem kapott zöld utat, most azonban az összefogással a város és a településrész fejlődésének egyik záloga lesz a több mint 2 milliárdos beruházás.

Mucsi László, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda vezetője a beruházás műszaki megoldásairól is beszélt. Az 1994-ben épült régi szennyvíztisztító a mai kor elvárásainak már több határértéket tekintve nem felel meg, ezért szükséges annak átépítése, a nitrát és foszforszűrés korszerűsítése.

A meglévő műtárgyakat ahol lehet felhasználják. A csatornázás során összesen 12200 méteren folyik majd munka és két átemelőt létesítenek Új-Kishomokon. 192 ingatlannál azok fekvése miatt szivattyús átemelés kiépítése is szükségessé válik – mondta Mucsi László.

A munkálatok 2014 elején kezdődhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik