Belföld

Nagy bukás a Szeged-Törökkanizsa bicikliúton

Tiszasziget milliókat, a többi érintett település jelentős kamatokat veszített szabálytalanságok miatt.

Mint arról többször is beszámoltunk: a másfél millió eurós uniós támogatású kerékpárút építése utófinanszírozású, ami azt jelenti az érintett településeknek 5 százalékos önrészt kellett vállalniuk, így Szeged-Szőregnek, Újszentivánnak, és Tiszaszigetnek is. A szerbeknek, Törökkanizsának pedig 15 százalékos önrészt.

Tiszasziget kevesebb pénzt kap vissza

A szabálytalansági eljárás kezdetén Tiszasziget polgármestere azt elismerte, hogy olyan céget bíztak meg a közbeszerzésben, amelyben 7 százalékban érintett az önkormányzat, de azt határozottan elutasította, hogy szabálytalanul jártak volna el, és a felesége bonyolította volna a közbeszerzési tendert.

Ferenczi Ferenc most megkeresésünkre, hogy mennyit vesztett a település a szabálytalansági eljárás miatt, csak annyit mondott, hogy jelenleg a pályázat lebonyolítása zajlik és nem tud semmilyen információkkal szolgálni. A Szeged24 értesülései szerint Tiszaszigetnek a szabálytalansági eljárás lezárulásával kétszázalékos csökkentett összeget fizettek ki, amely többmilliós veszteséget okozhatott.

Újszentivánnak is drága volt a késlekedés

Szeged város önkormányzatát és Újszentiván község önkormányzatát nem érintette a szabálytalansági eljárás – mondta el Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere. A polgármester elmondta: az viszont kellemetlenséget okozott, hogy amíg az eljárás tartott a projektben résztvevő önkormányzatok felé is állt a kifizetés, így az önkormányzatok a felvett hiteleik után kamatot kellett fizetniük. Ez Újszentiván önkormányzatának havi több százezer forint pluszkiadást jelentett a visszatartott összeg kifizetéséig – mondta a polgármester.

Itt tart

A program első üteme már lezárult: Szegeden a Hősök terétől Tiszasziget határátkelőhelyhez közelebb eső belterületi határáig már befejezték a munkát. A második ütem határideje október vége. Ezen időpontig kell elkészülnie Tiszasziget belterületi határától az országhatárig a több turisztikai célpontot is érintő kerékpárútnak. Szerb oldalon az út már elkészült Törökkanizsa belterületéig, a második szakaszban a gyálai rész kerül sorra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.