Belföld

Milliárdos fejlesztések a veszprémi állatkertben

Több mint egymilliárd forintos fejlesztés kezdődhet a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban európai uniós és hazai forrásokból.

Az állatkert a megyeszékhely egyik legerősebb turisztikai célpontja

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: a veszprémi állatkert vezetése az elmúlt hat év alatt körülbelül hatszázmilliós forintos fejlesztést hajtott végre, ebből mindössze 210 millió forint volt európai uniós támogatás, a többi forrást saját maga teremtette elő.

A fejlesztéseknek köszönhetően az állatkert teljesen megújult, az állatokat korszerű körülmények között tartják és impozáns környezetben látogathatják őket az érdeklődők.

Ha 600 millió forintból ilyen sikerre lehetett vinni az állatkertet, el lehet képzelni, mire ad lehetőséget kétszer ennyi pénz – jegyezte meg Navracsics Tibor.

Lesz elefántpark és madárbemutató komplexum is

A fejlesztés a jövő év elején az elefántpark megvalósításával kezdődik: az 1100 négyzetméter alapterületű elefántházban lesz fűtött látogatói tér, ahonnan a hideg évszakokban üvegfalon keresztül tekinthetőek meg a belső kifutóban tartózkodó állatok. Ezenkívül kialakítanak az elefántok számára télen is felfrissülést biztosító fürdőmedencét – ismertette a terveket Török László állatkertigazgató.

Az 5200 négyzetméter nagyságú külső kifutóegyüttesben árnyékos pihenőhelyek, dagonyázók, homokfürdő és egy külső fürdőmedence is lesz; az elefántpark alkalmassá válik egy kisebb tenyészcsapat tartására és bemutatására. A fejlesztés tervezett költsége 450 millió forint.

A madárröpde a tervek szerint Magyarországon egyedülálló kialakítású madárbemutató komplexum lesz, amelyben többek között flamingók, íbiszek, pelikánok élnek majd. Az ötezer négyzetméter alapterületű, 16 méter belmagasságú, belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó és a látogatók feje felett repkedő vízi és szárazföldi madarakat.

Télen az állatok a madárröpde mellett kialakítandó belső helységekbe kerülnek majd, így látogathatók lesznek.

Látványmedencét kapnak a pingvinek és a borjúfókák

Fotó: AFP

A fókák és pingvinek tartását és bemutatását lehetővé tévő projekt hiánypótló, hiszen a veszprémi állatkertben még soha nem volt látható ilyen jellegű attrakció – emelte ki Török László. A borjúfókák víz alatti élete a 250 négyzetméteres, 320 köbméteres medence üvegfalán keresztül tekinthető meg, a parti szakaszon pedig látványetetések közben csodálhatóak meg az állatok.

A pingvinek 90 köbméteres medencéjébe három méter széles üvegfalon keresztül tekinthetnek be a látogatók, a kifutó száraz részén búvó- és költőhelyek is lesznek; a vizes élőhelyre 150 millió forintot szánnak.

Az orrszarvúk is új helyre költöznek

Az állatkert népszerű orrszarvú családja a fejlesztésnek köszönhetően egy 550 négyzetméteres, télen is látogatható, belső kifutóval rendelkező, 200 millió forintból megépítendő új létesítményben kap elhelyezést.

Az állatkert az idén megnyílt Gulya-dombi bejáratánál új látványkifutó épül, amelyben lámákat, alpakákat mutatnak be, erre 10 millió forintot fordítnak. Ugyanitt új akadálymentesített látogatói vizesblokkot alakítanak ki 20 millió forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik