Belföld

Prima-díjas lehet a Pető Intézet

csányi sándor (csányi sándor, )
csányi sándor (csányi sándor, )

Bejelentette az idei Prima-díjasok névsorát Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány új kuratóriumának elnöke.

A Prima Primissima Díj értéke marad 15 millió forint, a Primák viszont 3 millió helyett 5 milliót kapnak. A díjat, Szmrecsányi Boldizsár nyilazó ifjút ábrázoló szobrával együtt a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják a december 6-i gálaesten.

Idén immár 11. alkalommal ítélik oda a Prima Primissima Díjakat, amelyeket immár az OTP Bank gondoz és finanszíroz – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Csányi Sándor a 2012-es díjkiosztón
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A tíz kategóriára társadalmi testületektől és szakmai szervezetektől összesen 483 jelölés érkezett, ami alapján egy szakmai bizottság kategóriánként készített egy tizes listát. Ebből választotta ki a három-három Prima-díjast az alapítvány kuratóriuma.

Prima-díjas (egyben Prima Primissima Díjra jelölt) 2013-ban

magyar irodalom: Lackfi János, Szalay Károly, Vathy Zsuzsa
magyar színház- és filmművészet: Eszenyi Enikő, Mészáros Márta, Molnár Piroska
magyar képzőművészet: Nádler István, Orosz István, Vinczellér Imre
magyar tudomány: Bor Zsolt, Erdei Anna és Freund Tamás
magyar oktatás és köznevelés: Bagdy Emőke, Pál Ferenc és a Pető Intézet
magyar építészet és építőművészet: Bachman Zoltán, Golda János, Karácsony Tamás
magyar sajtó: Gundel Takács Gábor, Novotny Zoltán és az InfoRádió
magyar sport: Darnyi Tamás, Jónyer István és Szekeres Pál
magygyar népművészet és közművelődés: Hoppál Mihály, Kiss Ferenc és Petrás Mária
magyar zeneművészet: Marton Éva, Snétberger Ferenc és az Amadinda ütőegyüttes.

“Nehéz időkben különösen fontos a minőségi teljesítmény, a példaértékű emberi és szakmai elhivatottság elismerése, a példaképek kiemelése. A Prima Primissima ennek a küldetésnek a következetes képviselője” – közölte Csányi Sándor elnök. Újságírói kérdésre hozzátette, a díjak kérdésében a kuratóriumra egyik politikai oldaltól sem nehezedik nyomás.

A közönségdíjra szeptember 30-tól lehet szavazni. E díjat változatlanul az első 10 évet finanszírozó Demján Sándor állja.

Eddig a díjazottak Kincsem, a leghíresebb magyar versenyló Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész által megmintázott porcelánszobrát vehették át, amelyet a Pécsi Zsolnay Porcelángyár készített el. A közönségdíjasok a szobor ajkai kristály változatát kapták meg.

Az alapítvány döntése értelmében a Prima Primissima kitüntetettjei ettől az évtől egy teljesen új, ám a díj szellemiségét ugyanolyan méltó módon képviselő kisplasztikát vehetnek majd kézbe. Előzőleg egy meghívásos alkotói pályázaton győzött Szmrecsányi Boldizsár.

A 2013-as évtől kezdődően új időszámítás veszi kezdetét a díj történetében, a külsőségekben és a tartalomban egyaránt érzékelhető megújulással. Ami azonban változatlan: a kiemelkedő teljesítmények méltó elismerése – olvasható a Prima Primissima honlapján. Csányi Sándor a kuratórium elnökeként eddig is kiemelkedő szerepet vállalt a Prima Primissima Alapítvány működésében, a minden évben megválasztott Közönségdíj nyertesének pénzjutalmát ő állta magánvagyonából.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével. 2007 óta önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. A harminc éven aluliak díjazására jött létre a Junior Prima Díj. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel.

A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, a Magyar Villamos Művek a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, az Erste Bank a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik