Belföld

A budapestiek többsége a hajléktalanok kitiltása ellen

Hajléktalan (hajléktalan)
Hajléktalan (hajléktalan)

A fővárosiak 45 százaléka szerint a tiltás nem megoldás a problémára, de erősen megosztottak a szavazók a témával kapcsolatban – derül ki a Policy Solutions politikai elemző intézet 2013 júliusában készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Népszabadság szerdán arról írt, hogy a hajléktalanokat kitiltó rendeletek további szigorítását tervezi Tarlós István főpolgármester. Egy felmérés szerint azonban nem ebben látja  a megoldást a budapestiek többsége.

A Policy Solutions kutatása szerint a fővárosi szavazók 45 százaléka kifejezetten elítéli a hajléktalanok kitiltását célzó rendeletalkotást, szerintük a hajléktalanság kriminalizálása nem jelent megoldást a lakhatási szegénység problémájára. 29 százalékuk viszont úgy véli, hogy nem tartották be elég keményen a tiltást, valószínűleg ők támogatnák a tervezett szigorítást is. Minden ötödik válaszadó szerint már a korábbi szankciók révén is javult a helyzet.

A politikai elemző intézet felméréséből az is kiderül, hogy mindegyik korcsoportban többségben vannak azok, akik szerint rossz irány a hajléktalanság büntetése. A keményebb fellépést szorgalmazók legnagyobb arányban a legfiatalabb, 18-29 éves korosztályból kerülnek ki, míg a legmegértőbbek a 45-59 évesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik