Belföld

Százezres jutalmak tanároknak

tanar(1)(210x140)(1).jpg (tanár)
tanar(1)(210x140)(1).jpg (tanár)

Több, mint 400 pedagógus kap kitüntetést és vele akár 400 ezer forintot.

A„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” kitüntetést azok kapják, akik segítették a magyar tehetségek kibontakoztatását. 
A díj a kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli általános, középiskolai és szakiskola pedagógusok, oktatók munkáját ismeri el, három kategóriában. Az oklevél mellett az első két kategória díjazottjai fejenként 400 000 Ft, a harmadik kategória díjazottjai 250 000 Ft pénzjutalomban részesülnek – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

A díjra a nyár elején meghirdetett felhívás nyomán 800 jelölés érkezett, közülük választottak ki 437-et. A döntést az EMMI, az Oktatáskutató és  Fejlesztő Intézet, az Oktatási Hivatal, MATEHETSZ és a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum képviselői hozták meg.

Tavasszal döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kitüntetésről, amelynek névadója egy latin közmondás volt, a Bonis bona discere, vagyis Jótól jót tanulni.  Először május 31-én kapott 57 versenyfelkészítő pedagógus kitüntetést az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny díjkiosztóján.

A mostani díjakat a Nemzeti Színházban rendezett díszünnepségen kapják meg a kitüntetettek.

Kiknek, miért?

„Kiváló versenyfelkészítő” díjban 202 versenyfelkészítő pedagógus részesült, akik legalább öt tanéven át eredményes munkát végeztek nemzetközi, országos és regionális tanulmányi, szakmai, művészeti és sportversenyekre való felkészítésben.

„Kiváló tehetséggondozó” díjban részesült 170 tehetséggondozó, akik legalább öt tanéven keresztül kiemelkedő munkát végeztek olyan gyerekek és tanulók körében, akikhez hátrányos helyzetük, speciális nevelési igényük vagy fiatal koruk okán nem feltétlen kapcsolódik konkrét versenysiker, de fejlesztésük és támogatásuk meghatározza további tanulmányi életútjukat.

„Kiváló tehetségsegítő” díjat kapott 65 tehetségsegítő, akik legalább öt tanéven át végeztek áldozatos munkát tehetséggondozó műhelyek működtetésében, tehetséghálózat-fejlesztő munkában illetve egyéb tehetségsegítő szervezői feladatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik