Belföld

Milliós prémiumokból nyaralhattak az önkormányzati cégek vezetői

Budapest zászlaja (budapest zászló)
Budapest zászlaja (budapest zászló)

A Hír24 az Átlátszó Kimittud rendszerén keresztül összesen 24 önkormányzattól kérte ki (kerületek és főváros) a vezetők 2013-ban kifizetett jutalmait, prémiumait. Bár a hivataloknak közel egy hónapja volt a válaszadásra, negyedük ennek ellenére sem küldte át az adatokat. Semmilyen információt nem kaptunk a fideszes Láng Zsolt II. kerületétől, a szintén fideszes Wintermantel Zsolt IV. kerületétől, az MSZP-s Tóth József XIII. kerületétől, várjuk az adatokat továbbá a XVI., XVII. és a XX. kerülettől. A 24 önkormányzatból 3 hosszabbítást kért, velük, és a titkolózókkal egy másik cikkben foglalkozunk.

Vitézy Dávid testvére 4 milliót kapott

Átküldte az adatokat viszont a Fővárosi Önkormányzat. Tarlós István hivatala egy rendkívül részletes listát közölt a jutalmakról, prémiumokról, melyek összköltsége idén már meghaladja a 100 millió forintot.

Az adathalmazból kiderül: tavalyi teljesítményéért 2013-ban nemcsak Vitézy Dávid kapott 6 millió forintot a BKK-tól, féltestvére, Vitézy Zsófia is többmillió forintos prémiumban részesült – csak ő egy másik önkormányzati cégtől. Orbán Viktor unokatestvére a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjeként kapott 4 millió forintot, egyebek mellett azért, mert “elkészítette az új társaság kulturális-turisztikai marketing koncepcióját (Budapest Kulturális Térképe)”. Tarlós István július 16-án döntött erről, ami már csak azért is pikáns, mert ekkor már biztosan lehett tudni, hogy Vitézy Zsófia egy másik állami cégnél folytatja pályafutását.

A Tarlósék által átküldött táblázatokból az is kiderül, hogy színházigazgatóként Nemcsák Károly idén 3,3 millió forint pluszpénzt kapott, Dörner György 3,7 millió forintot, Eszenyi Enikő pedig 4,3 millió forintot.

Elvárások a milliókért: tartsa be a határidőket, legyen csapatjátékos

Bár a BKV továbbra is sem egy sikertörténet (2012-ben 3 milliárd veszteséggel zárt), a cég vezetői így is milliós prémiumokat zsebeltek be. Bolla Tibor 5,56 millió forintban részesült, csakúgy, mint helyettesei. Ők négyen összesen 22,24 millió forintot kaszáltak csak a prémiumukból.

Ezért a pénzért Bolla Tibornak például olyan extra feladatokat kellett teljesíteni, minthogy “tartsa be a cég hatályos közszolgáltatási szerződésében előírt határidőket”. A határidők betartása, mint extraként feltüntetett erény egyébként többször is visszaköszön a kerületi prémiumfeladatok meghatározásakor.

A pluszpénzhez szükséges elváráslisták közül személyes kedvencünk a Hegyvidéki Önkormányzaté, amely idén a vezetőinek olyan “tevékenységekért” adott jutalmat, amelyek máshol alapkövetelménynek számítanak.

Pokorni Zoltán kerületében azok a vezetők részesültek jutalomban akik kiemelkedően és tartósan jól dolgoztak, betartották a határidőket és az utasításokat, színvonalas látták el feladatukat, kihasználták munkaidejüket, jól oldották meg a problémákat, jól dolgoztak csapatban, és együttműködőek voltak. A Hegyvidéki Önkormányzatnak a jutalmakra, prémiumokra 18 millió forintot fizetett ki a vezetőknek 2013-ban, a béren felül. Hogy ez hány ember között oszlott el, azt már nem árulta el az önkormányzat, és a név szerinti bontás is lemaradt.

Együtt 2013

Mindezen felül érdekes, hogy a prémiumokról szóló képviselő-testületi szavazásokon az ellenzék többször együtt szavaz a Fidesszel. Így történt ez Csepelen, ahol a helyi médiáért is felelős Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója 18 igen, 0 nem, és 1 tartózkodással kapott 5 millió forint prémiumot úgy, hogy közben a dolgozói idén nulla forint pluszpénzben részesültek.

A kerületben 21 fős a képviselő-testület, és a fideszesek 14-en vannak, tehát itt az ellenzékiek is igennel szavaztak, leszámítva az LMP tagját, aki tartózkodott. Hogy kik, azt nem lehet tudni, mert nem név szerinti szavazás volt. Csepelen egyébként nem a Csepeli Városkép Kft. vezetője kapta a legmagasabb prémiumot, hanem a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. feje, aki 6 millió forintban részesült.

De nemcsak Németh Szilárd kerületében volt egyetértés: a fővárosi közgyűlésben 17 fideszes van, ehhez képest nem egy esetben látunk 21 igenes szavazásokat.

Mindemellett az sem nevezhető kirívó esetnek, hogy a vezetők kapnak prémiumot, a dolgozók meg nem, vagy közel sem annyit. Terézvárosban például a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mintegy 1,5 millió forint pluszpénzben részesült, a többi 20 fő munkavállaló pedig összesen kapott ennyit. Hasonlókat látuunk a Terézvárosi Nonprofit Zrt.-nél, ahol a 6 vezető összesen 7 millió forintot kapott, míg a többi 100 dolgozó összesen alig 868 ezer forintot.

Trükkösök

A fenti csak néhány kiemelt példa, egyelőre a prémiumok, jutalmak teljes összesítésére sajnos nincs lehetőség. Az információk csak csordogálnak, a kerületek honlapjukon nem hozzák nyilvánosságra őket, az adatigénylésre pedig kimerítően alig válaszolnak, esetünkben egyedül a Fővárosi Önkormányzatról mondhattuk el ezt.

A teljes listáért kattintson a táblázatra!
Forrás: Hír24

Jellemző továbbá, hogy az intézmények úgy válaszolnak, hogy a kérdés nyitott marad. Például azért, mert olyan linkeket küldenek át, amelyeken nincsenek fent az általunk kért információk (XXII. kerület), vagy a megadott linken csak általánosságban beszélnek a prémiumokról. (XV. kerület, Újbuda).

Volt olyan kerület is, amely arról feledkezett meg, hogy a premizáltakat megnevezze. Így járt el  Pokorni Zoltán kerülete, amely bár átküldte, hogy összesen mennyi jutalmat és prémiumot fizetett ki a vezetőknek (18 millió forint), azt már nem, hogy személy szerint ki, mennyi pénzt kapott. Megkaptuk az idei jutalmakat Erzsébetvárostól is, de nem név szerint lebontva, így a válaszból csak annyi derült ki, hogy a Polgármesteti Hivatalban közel 20 millió forintot osztottak szét.

Akik nem osztottak jutalmat

Egy ilyen összehasonlításban nem szabad megfeledkezni azokról az önkormányzatokról sem, akik nem osztottak pluszpénzt idén. Ilyen a Papcsák-féle Zuglói Önkormányzat, vagy a Rogán Antal-féle V. kerület. Jutalmat idén a Soroksári Önkormányzat sem adott, tőlük még várjuk a prémiumokra vonatkozó adatokat.

Folytatjuk…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik