Belföld

Megújul a fertőrákosi kőfejtő

A fertőrákosi kőfejtőt már a rómaiak használták, az onnan kibányászott mészkőből építették Scarbantia (a mai Sopron) falait. A fertőrákosi mészkő a XIX. században vált igazán népszerű építőanyaggá, abból emelték egyebek között a városházát, illetve a Szépművészeti és Természettudományi Múzeumot Bécsben, a székesegyházat Győrben és több középületet Sopronban.

Tizennégy hónap alatt megszépül a fertőrákosi Barlangszínház és megújul a teátrumnak otthont adó évezredes kőfejtő környezete is.

A munkaterület átadása megkezdődött, az építés kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt., amely közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a munkát – mondta el Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat szóvivője az MTI-nek.

A beruházás során a Barlangszínházat teljes egészében felújítják, a színházi teret átalakítják, a színpadtechnikát korszerűsítik, a barlang történetének bemutatására pedig tematikus parkot rendeznek be. Új fogadóépületet is emelnek, ahol a vendégek tájékozódhatnak majd a programokról, és jegyet is válthatnak az előadásokra. A beruházási összeg felét az építésre, a többit a technikára és a berendezésekre költik. A 2 milliárdos fejlesztési összeg döntő hányada támogatás, a 15 százalékos önrészt a soproni önkormányzat állja.

A csaknem hetven éve megszűnt bányaművelés nyomán óriási katlan és a felszín alatt lenyűgöző méretű termek labirintusa alakult ki. Ebben a páratlan természeti környezetben nyílt meg a Barlangszínház az 1970-es évek elején, és a gigantikus oszlopokkal övezett színpadon nyaranta teltházas színházi és operaelőadásokat rendeztek a hazai és a külföldi látogatóknak a korábbi években. Tavaly és az idén nyáron előadásokat már nem tartottak a Barlangszínházban, és a kőfejtő is le volt zárva a turisták előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik