Belföld

Kilencven éve csengetett az utolsó villamos Sopronban

Idén május végén volt kilenc évtizede, hogy bezárták az utolsó villamos vonalat a hűség városában. Fotók!

Az elmúlt évszázadban rengeteg város feladta villamosközlekedését, annak ellenére, hogy annak idején több magyar városban virágzott a városi kötött pályás közlekedés. Jelesül: Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen tűnt el a villamos a 60-as, 70-es években.

A soproni villamost már csak fekete-fehér fotókon csodálhatjuk, ám az is szerencse, hogy ennyi megmaradt belőle az utókornak. A villamosok.hu weboldal emléket állít az egykori városi vasútnak.

(fotók: villamosok.hu)

A magyar városok közül Sopronban csengethetett a legrövidebb ideig a jármű, mindössze 23 évig szolgálta az utazóközönséget. 1900 áprilisában adták át az első vonalat, melynek nyomtávolsága 1000 miliméter volt. (Napjainkban a normál nyomtávolság 1435 miliméter a vasúton és az üzemelő villamosvonalakon.)

A fennmaradt dokumentumok és a fent említett honlap szerint a vonalat 1923 május 31-én azért zárták be, mert túlságosan kacskaringós volt a viszonylat, s túl nagy kerülőket tettek a járatok, emiatt nem hozta meg az elvárt utasforgalmat. Fénykorában összesen három vonalon zajlott a közlekedés: a fővonal mellé épült egy szárny, valamint egy kocsiszín vonal is.

A villamosközlekedés megszüntetése után a piros színű szerevényeket selejtezték. Tucatnyi utcai fotó maradt fenn ugyanakkor arról az időszakról, mikor még járták az utcát a vaskerekű járművek. Kattintson ide a galériához!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik