Belföld

Kegyeletsértés miatt ássák fel a szikszói ovi udvarát

14 éve valamit nagyon elronthattak egy exhumálásnál a volt szovjet hősi temetőben, ami felett ma egy óvoda van.

1999 végén ásták fel a borsodi Szikszón a volt szovjet hősi temetőt, amibe 1941 és 1944 között elhunyt katonákat temettek. Akkor az önkormányzat a honvédelmi tárca hadisírgondozó bizottságánál kezdeményezte a szovjet katonai temető áthelyezését a városi köztemetőbe a kegyeleti szempontok figyelembe vételével. Arra is vállalkoztak, hogy az áthelyezési munkálatokat végző mintegy tíz embert ilyen jellegű előképzésben részesítik.

Az egyik áldozat ukrán hozzátartozója, Zvarih Vladiszlav most pótlólagos feltárást szeretne, mert meggyőződése, hogy a több mint tíz éve elvégzett exhumálás kegyeletsértő volt. Bizonyítékul hozza, hogy az 1999. november 23. és december 15. között végzett munkálatokról készült önkormányzati jegyzőkönyv csak hetven-nyolcvan katona maradványainak áthelyezéséről tanúskodik, miközben – állítja Zvarih Vladiszlav – legalább hatszáz katona került akkor a sírba.

Füzesséri József, Szikszó független polgármestere arról beszélt: bízik és reménykedik abban, hogy az előző városvezetés nem követett el kegyeletsértést, és a feltárásnál a szakemberek nem találnak erre utaló nyomokat.

“Óriási szégyen és szomorúság lenne egész Szikszó számára, ha kiderülne, tudatosan vagy hanyagságból mások elhunyt családtagjaival, szeretteivel nem az előírásoknak megfelelően bántak” – jegyezte meg a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik