Belföld

Így újul meg a Halesz

halesz (halesz, )
halesz (halesz, )

Jelentős fejlesztések indulhatnak a Halesz ligetben, az Alcoa Alapítvány 125 ezer dolláros támogatásából.

A mai sajtótájékoztatón részletesen beszámoltak a tervezett fejlesztésről, valamint arról a további 15 ezer US dolláros támogatásról is, amelynek köszönhetően egy fásítási programra kerül sor és 145 fával gazdagodnak a város zöldfelületei.

Az Alcoa ezzel a parkfelújítással csatlakozik az Emlékévhez

A Halesz egy régóta közkedvelt területe a városnak, ahova nemcsak a környékbeliek látogatnak ki rendszeresen, hanem a szabadidős sportprogramok, valamint a gyermekes családok kedvelt célpontja is. Éppen ezért választotta az Alcoa ezt a területet, hogy az Alcoa Alapítványon keresztül támogassa a közösségi tér megújulását-mondta dr. Forgó Béla vezérigazgató.

Hozzátette: Az elmúlt 20 évben az Alcoa Alapítványon keresztül a vállalat nemes célokat segít, eddig több mint 450 ügyet támogattunk már. Megpróbáltunk egy olyan témát találni, amelynek hosszútávon élvezhetik a gyümölcsét a fehérváriak. A Halesz liget teljes rekonstrukciója, felújítása tűnt a legjobb támogatandó célnak. Az idei év az Alcoa számára is ünnepi esztendő, ehhez 125 ezer USD támogatást biztosít az Alcoa az Alcoa Alapítványon keresztül.

Cser-Palkovics András polgármester vette át a támogatást szimbolizáló csekket

A Halesz közkedvelt és sokak által használt parkja a városnak, és több korosztály számára is fontos a most itt megvalósuló fejlesztés, amely révén a 21. századnak megfelelő körülményeket teremthetünk. Azért van nagy szükség a park felújításra, mert csapadékos időszakban kisebb tó alakul ki, használhatatlanná téve ezzel a ligetet- mondta a polgármester.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

“Egy ilyen fejlesztés támogatása szimbolikus is a 2013-as Szent István Emlékévben, hiszen ez azt is jelenti, hogy jól döntött az Alcoa akkoriban, amikor megvásárolta a Köfémet és otthonra lelt Fehérváron, valamint jelzi azt is, hogy a cég ma is jól érzi magát itt. A helyi közösségek erősítésére hirdettük meg a 2013-as programsorozatot. Szép példa lesz erre ez a közösségi tér teremtés is, köszönöm ismét az Alcoa Alapítvány támogatását.”

Futópálya, játszótér, közvilágítás és fásítás a ligetben

A fejlesztés részleteit Bozai István városgondnok ismertette.  Mint elhangzott, először egy korszerű vízelvezető rendszert építenek ki. A fejlesztés fő célja, hogy a tömegsportot szolgálja ki a terület.

„A futópályát felújítjuk és kivilágítjuk, az áramszolgáltató pedig a meglévő közvilágítási elemeket újítja fel a ligetben. Lesz nyilvános toalett és egy szabadtéri fitnesz-parkot is építünk. Pótoljuk a fákat és új növényeket telepítünk, a gyerekeknek pedig egy biciklis közlekedésbiztonsági parkot alakítunk ki. Egy igazi tömegsport-ligetet szeretnénk kialakítani jövő tavaszra, bár a munkálatok nagy részével szeretnénk még ősszel végezni.”

A rendezvényen került bejelentésre egy másik, 15 ezer USD összegű támogatás is, amelyet a városi zöld-felületek növeléséhez biztosít a vállalat alapítványa.

145 fát ültetnek majd a Haleszba, valamint a Horog utca és a Selyem utca területére. Nem ez egyébként az Alcoa első fásítási programja, hiszen a Köfém 70 éves évfordulója alkalmából 2011-ben a Palotavárosi tavaknál 125, a Köfém lakótelepen pedig 70 fával gazdagították már a városi környezetet.

Ahogy arról tavasszal a Fehérvár24 beszámolt, a hirtelen jött olvadás miatt parkból, tóvá változott a Halesz, a leleményes fehérvári fiatalok legnagyobb örömére. Az áprilisi hideg sem tartotta vissza őket: színes gumicsónakokkal gázoltak a “Halesz-tóba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik