Belföld

Hamarabb lőne a TEK-vezér

hajdu-janos(960x640)(1).jpg (hajdu jános, )
hajdu-janos(960x640)(1).jpg (hajdu jános, )

Azt szeretnék, ha olyan speciális helyzetekre is lenne szabályozás, mint a szigetszentmiklósi, ahol a túszejtő gyorstokja miatt volt veszélyben a túsz élete - írja a hvg.hu.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója azt javasolja, hogy akkor is tüzelhessen a rendőr, ha a bűnöző még elő sem kapta a maga fegyverét, de a túsz élete veszélyben van. A hvg.hu a szigetszentmiklósi példát hozta fel, ahol a feleségét túszul ejtő sportlövő előnyben volt a rendőrökkel szemben. A férfi ugyanis olyan tokban tartotta a fegyverét, melyből hamarabb elő lehet húzni és használni, mint hogy a rendőrök reagáltak volna.

Az akció mindig gyorsabb, mint a reakció, ezért fontos, hogy ilyen helyzetekben azonnal döntsenek és lépjenek – mondták a hvg.hu-nak egyenruhások.

„Amikor emberéletek forognak kockán, akkor nincs idő jogköri vitákra, telefonálgatásokra, tiszteletkörökre” – nyilatkozta múlt szombaton a Magyar Hírlapnak Hajdu János. Mint mondta, a magyar jogrendszer a fegyverhasználat terén eléggé leköti a rendőr kezét. Hozzátette: épp ezért vitát kezdeményezett a rendőri szervek és az illetékes minisztériumok felé, hogy a jelenleg érvényes szabályok bizonyos pontjait a közeljövőben módosítsák.

Hogy pontosan mit és hogyan ,azt nem fejtette ki részletesen, a hvg.hu rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy a tervezett módosítás azt szolgálná, hogy speciális helyzetekben a túszt ejtő fegyverest már a fenyegetettség pillanatában azonnal „kiiktassák”.

A jelenlegi jogszabályok szerint célzott lövés leadása előtt fel kell szólítani a fegyverest, hogy engedelmeskedjen a rendőri intézkedésnek. Ezután figyelmeztetni kell arra, hogy a rendőr lőni fog, és csak ezután dördülhet el a figyelmeztető lövés. Ezt kihagyhatják, ha “az eset összes körülménye folytán a megelőző intézkedésekre már nincs idő, és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti”.

További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik