Belföld

Beindult a kétmilliárdos csatornarendszer Gönyűn

A beruházás keretében több mint 70 kilométeres csatornahálózat létesült átemelőkkel. A szennyvizet gravitációs úton juttatják el a győri szennyvíztisztítóhoz.

A beruházás az Európai Unió és a magyar állam 1,6 milliárd forintos támogatásával valósult meg, amelyet a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyertek el a pályázók.

A fejlesztés célja a talajt nagymértékben terhelő környezetszennyezés megszűntetése az érintett településeken, ahol összesen 5 ezernél többen élnek. A két településen 1800 bekötéssel számolnak döntően a lakosság, kisebb hányadban a cégek részéről.

Mostanáig 1000-nél több háztartás, illetve vállalkozás kapcsolódott rá a hálózatra, de ez a szám napról napra növekszik – közölte a településvezető. A 90 napos türelmi idő után talajterhelési díjat kell fizetni azoknak, akik nem kötnek rá a hálózatra –tette hozzá.

A projekt kapott támogatást az uniós önerő alapból is, így nem kell teljes mértékben igénybe venni a 340 millió forintos hitelt , amelyet az önerő biztosításához vettek fel. A fejlesztéshez a lakossági hozzájárulás háztartásonként, azaz lakóegységenként havonta 2.900 forint költséget jelent száz hónapon át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik