Belföld

Méhek és darazsak – Kinek a gondja?

Darazs-irtas-tuzolto(960x640).jpg (darázs, rovarirtó, tűzoltó, )
Darazs-irtas-tuzolto(960x640).jpg (darázs, rovarirtó, tűzoltó, )

Tetőtérben fészkelő darazsakat irtottak ki a tűzoltók kedd reggel a hódmezővásárhelyi Ipoly utcában. Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodtak az ilyen esetek, ezért a megyei katasztrófavédelem tájékoztatót adott ki a befogással, irtással kapcsolatos fontos tudnivalókról.

– A födém és a tetőtér álmennyezete közé fészkelt darazsak veszélyeztettek egy családot a hódmezővásárhelyi Ipoly utcában – tájékoztatta a Vásárhely24-et Arany-Tóth Attila tűzoltó hadnagy, a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának szóvivője. A rovarirtó a nyolc méter magasan lévő tetőszerkezetet megbontotta, majd vegyszerrel kiirtotta az állatokat.

Veszélyes darazsakkal és méhekkel kapcsolatban, az év eleje óta több mint 220 riasztás érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyeleteire.

– A statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen típusú beavatkozások száma május után ugrik meg. Júniusban nyolcvanöt, júliusban hetvenkettő, augusztusban ötvenöt olyan alkalom volt, amikor a tűzoltókat méhek vagy darazsak miatt riasztották – mondta el a hadnagy, hozzátéve a tűzoltóság emberei csak akkor ártalmatlanítják a rovarokat, ha azok közvetlen életveszélyt, illetve sérülésveszélyt jelentenek valaki számára.

– Méhek befogását nem minden esetben tudják végrehajtani a tűzoltók, azt méhészekre kell bízni. Ők ezt a feladatot jellemzően csak akkor vállalják, ha jelentős mennyiségű rovar befogására van lehetőségük. Ebből következik, hogy a néhány tíz, esetleg százas nagyságrendben jelen lévő rovarok ártalmatlanná tétele a tűzoltókra marad. Az egységek ezt csak abban az esetben végzik el, ha az közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelent. Ilyen esetnek számít, ha forgalmas közterületen, óvodákban, iskolákban kell haladéktalanul intézkedni. Egyéb esetben a darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások az erre szakosodott szolgáltatók által végzett feladatok közé tartoznak – áll a szóvivő, a témával kapcsolatban kiadott közleményében.

Csongrád megyében 18 befogó dolgozik. Hódmezővásárhelyen négy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik