Belföld

Kelet-Magyarországnak tetszik az EU

A hátrányos helyzetű kistérségek fiataljainak majd 60 százaléka érzi az EU segítségének pozitív hatását.

2013 első félévében szabolcsi és borsodi diákok kérdezték társaikat, családjukat és ismerőseiket arról, hogy mit gondolnak az EU-ról. A Mi vagyunk Európa! program keretében zajló felmérésben Magyarország 24 hátrányos helyzetű kistérségéből 3627-en vettek részt.

A fiatalok 59 százaléka gondolja úgy, hogy az uniónak köszönhetően fejlődött a régió és a település, ahol élnek, 46,2 százalék szerint az unió segíti a munkavállast, 38,6 százalék szerint a nyelvtanulást is.

29,2 százalék látja úgy, hogy az EU pozitívan befolyásolja a külföldi munkavállalást, a szakképzést (25,2 százalék), illetve az ösztöndíj-lehetőségeket (18,3 százalék).

A kutatás jelentős különbségeket mutatott a 18 év alatti és a 18 év feletti válaszadók véleménye között. A felnőtt lakosság az EU pozitív hatását leginkább az infrastrukturális fejlesztések, valamint a munkahelyteremtés területén látja. A fiatalokhoz képest jelentősen kevesebben gondolják úgy, hogy az EU segíti a nyelvtanulást (30 százalék), a szakképzést, valamint a külföldi munkavállalást (20-20 százalék).

A feldolgozott adatokból kiderült, hogy a fiatalok 86 százaléka ismer valamilyen európai uniós fejlesztést közvetlen környezetében. A legtöbben az iskolafelújítást, a színház-, művelődésiház-felújítást, a járda-, út- és gátépítést, a csatornázást, parkok felújítását emelték ki. Sokan tettek említést az őket közvetlenül érintő fejlesztésekről, mint laptopok és interaktív táblák beszerzése, iskolai tornatermek építése, valamint a játszótérfejlesztések.

A kutatók meglepődtek, hogy a 18 év alatti korosztály mindössze 34,5 százaléka hall az iskolában az Európai Unióról. 90 százalékuk a televízióból szerzi értesüléseit, míg 55 százalék az internetről is tájékozódik.

A programról bővebben a www.mivagyunkeuropa.hu oldalon olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik