Belföld

Havi 214 ezret kapnak Lázár gyakornokai

lázár jános nevet (lázár jános)
lázár jános nevet (lázár jános)

Havi bruttó 214 ezer forintos fizetésért dolgozik a Miniszterelnökség 13 gyakornoka július elseje óta. A nettó 140 ezer forintnak megfelelő összegért a fiatalok többek között sajtóközlemény-tervezeteket készítettek, vagy segítenek a háttéranyagok elkészítésében.

Tizenhárom kiválasztott, közgazdász- és bölcsészhallgató gyakornok segíti a Miniszterelnökség munkáját július elseje óta, a vonatkozó törvények értelmében azonban ügyintézői vagy ügyviteli munkát valójában nem végezhetnek. Ennek ellenére a gyakornokok havi bruttó 214 ezer forintot kapnak a program ideje alatt, amiért a Miniszterelnökség mindössze azt várja el, hogy „alázattal, a köz érdekében tevékenykedjenek a gyakorlati idő lezárultáig”, vagyis december 31-ig – írja hvg.hu az Ezt így hogy? blogra hivatkozva.

Hajdu Petra, a kormányszóvivő sajtófőnöke a Hír24-nek cáfolta, hogy a gyakornokok ne végeznének érdemi munkát. Mint mondta, az igaz, hogy például nem ők írják a sajtóközleményt, a tervezetet azonban ők készítik el.

A fiatalok több osztályon, államtitkárságon és helyettes államtitkárságon is ott vannak, ilyen a Kormányzati Információs Központ, vagy a Fejlesztési Iroda. Kérdésünkre, hogy a sajtóközlemény-tervezeteken kívül még mit csinálnak a gyakornokok, Hajdu Petra azt mondta: például részt vesznek a különböző háttéranyagok készítésében. “Valójában ugyanazt a munkát végzik, mint az adott osztályon dolgozó emberek” – foglalta össze a szóvivő. Ezért nettó140 ezer forintot kapnak – tette hozzá.

A gyakornokok munkáját egyébként szakmai mentorok felügyelik és irányítják. A tizenhárom fiatal a napi munkavégzés mellett szakmai előadásokon vesz részt. Ezek például Magyarország alkotmányos berendezkedéséről vagy a Miniszterelnökség szerepéről szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik