Belföld
trafik(960x640)(1).jpg (nemzeti dohánybolt, )

Újabb trafikper indulhat

24.hu
24.hu

2013. 08. 26. 13:31

Perre ment az állami szervekkel egy pályázatvesztes dohányboltos, akinek a jogi képviseletét régi vásárlója látja el. Első lépésben szeretnének hozzájutni olyan adatokhoz, amelyek alapján megállapítható, hogy megérdemelten bukta-e el a 19 évig Dunakeszin trafikot üzemeltető férfi a koncessziós pályázatot.

Ha nincs kielégítő válasz, akkor a Dunakeszin nyitott nemzeti dohányboltok szerződéseinek jogszerűsége is megkérdőjelezhető, ami lavinát indíthat el más településeken is. A szeptemberben kezdődő ügyről kérdezte a HVG.hu. Keresztes Tamást, a felperes ügyvédjét.

A jogász szerint ez az ügy csak arról szól, hogy van egy ember, akiről az államnak fogalma sincs, milyen meggyőződésű, de aki közmegelégedésre és minden szabályt betartva 19 éve dohányt, cigarettát meg újságot árul Dunakeszin. Majd jön az állam, és nemcsak elveszi tőle a megélhetését, de meg sem indokolja, hogy mindezt miért teszi.

Az ügyvéd azt is elmondta a vele készült interjúban, hogy ilyen típusú ügy talán idehaza még nem volt. Az alapkérdés ugyanis az, hogy amikor az állam kerül egy szerződő fél pozíciójába, vonatkoznak-e rájuk ugyanazok az erkölcsi normák, amelyek általában a piaci résztvevőktől elvárhatók. Vannak-e a jognál magasabb rendű normák, melyek irányadóak az államra nézve? Illetve: kijátszhatja-e az állam a saját törvényeit?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.